fredag 30 januari 2009

Vilken tur jag har....!

Tycker just nu att jag har tur, blev precis uppringt av en person som jag ska samtala med, innan jag börjar på en kurs i Mindfullness troligen i slutet på mars. Det är ett led i min rehabplan, som jag har gjort själv, om man får säga det så. Jag har även fått till en samtalscoach, som jag ska träffa var 3. vecka mest pga. att jag tänker börjar arbetsträna. Det finns inte så många andra, som tycker, att jag ska börja arbetsträna, men jag vill det. Jag måste få se, om jag kan jobba med något några timmar varje dag.

Jag tänker inte negativt på något sätt kring det att vara utbrändt, är säker på att det kommer att vara en mycket stor erfarenhet om ett antal år, när jag blickar tillbaks. Det jag kan tycka något om är, att man hela tiden måste ligga på själv och undersöka själv, vad man kan få och vill ha. Vissa dagar hade det varit bra med en stor broschyr!

Till det positiva hör att jag har fått allt, som jag har bett om i behandlingsväg, och jag har fått bra kontakter både inom stressenheten och hos Försäkringskassan i vår Lilla Stad. Jag är speciellt överraskad kring Försäkringskassan, eftersom jag inte hade positiva erfarenheter innan pga kontakten med dem kring mina barn med särskilda behov.

Till det negativa hör att man måste använda så mycket energi på att leta reda på saker och ting. Jag är jättetrött många dagar, så trött i mitt huvud att jag inte vet, hur jag ska kunna somna. Jag kan inte läsa ibland pga. koncentrationsbesvär, jag har svårt att komma i håg saker, svårt att känna igen människor, som jag har känt länge. Jag är mycket lättdistraherat speciellt ute eller bland andra människor eller när det finns mycket intryck runt i kring. Jag har svårt att skriva det jag hör, det blir ofta fel datum eller fel klocklag etc. Jag glömmer tider. Jag tål inte heller höga ljud eller ljud blandat med samtal under längre tid, då hör jag oftast ingenting och kan inte sortera vad som är vad. Jag har ofta ont i kroppen på olika ställen, men att styrketräna är fantastiskt bra mot detta eller promenader/stavgång.

Det låter så negativt allt detta, men det är det inte. Detta är de faktiska besvären pga. utbräntheten, som många, som inte har varit i denna situation, inte har en aning om. Det betyder dock inte, att jag inte kan fungera i övrigt eller mår dåligt jämt. Jag är väldigt positiv som person, nästan alltid glad, kreativ både vad gäller handarbete och problemlösning, så det mesta löser sig, brukar jag säga.

Och vad ville jag då med detta långa inlägg? Jo, jag ville försöka beskriva, hur det är för oss, som är utbrända, så andra bättre kan förstå och få en inblick i vår vardag. Men nu ska jag sova! Jag känner, att det har blivit för lite av den varan här i veckan, och jag har gjort lite mycket saker. Så i stället för att få huvudvärk om ett par timmar, så sovar jag alltså ett par timmar innan Lilla Sonen kommer hem. Godnatt!

Läs eller titta i denna bok!

Denna bok fick jag rekommenderad på Chaos' blogg, så i väg till biblioteket och låna den. Det är så rogivande bilder, att man i bland glömmer bort att läsa texten.Det är Jane Tidbury, som har skrivit boken "Zen - ljus, harmoni och enkelhet i hemmet! Jag gillar speciellt bokens förklaring av Zen på en av de första sidorna.

Här hemma jobbar vi på mera enkelhet, fast det är svårt att inte omge sig med saker. Inte för att vi har speciellt mycket saker, om man jämför, det är alltid ganska städat också, vilket så klart blir enklare, när man inte har en massa saker. Men i bland funderar jag på, varför man har och varför man vill köpa alla dessa saker eller prylar? Vad är tjusningen i att äga utan att använda eller hinna använda?

Kommer att tänka på förra gången vi var i Thailand och skulle hyra en longtailboat för att ta oss ut till några öar. Vi ville hyra en speciell båt på stranden, den var ganska ny och vacker med mycket band. Föraren var inte intresserad, utan han hänvisade bara till de andra på stranden och fortsatte att vila eller sova i sin båt. Det så i och för sig ganska skönt ut. Vi förstod inte detta beteende, men tog upp frågan med en annan familj, vi mötte och fick ett svar, som förvånade oss, sant eller inte sant. De påstod, att han hade tjänat, så han klarade sig för dagen, därför räckte det för honom. I morgon var en ny dag och då behövde han mat igen och fick alltså hyra ut sin båt för att få det. Inte något med att samla på hög eller till sämre tider, utan det var här och nu som var aktuellt. Jag tänker på honom i bland, när jag tittar på huset, hur mycket som finns. Man behöver kanske inte så mycket alls.

Allting är rester!

Det är så det känns här i huset. Efter att ha läst på om köpstop, miljöarbete, klimatförändringar etc. måste vi försöka göra vår del, dra vårt strå till stacken så att säga, i alla fall på de punkter där vi känner att vi kan. Och vad har det nu med kakor att göra, undrar ni kanske? Jo, det förhåller sig nämligen så att vissa här i hushållet, ingen nämnd, ingen glömd har hamsterbeteende! Detta har medfört, att det finns otroliga mängder av det mesta, vissa saker visste vi inte ens, att vi hade(!). Vi har sagt, att allt ska användas nu framöver, sedan får vi se, om vi handlar nytt av just det, vi kanske inte behöver det...?

Barnen är bra på att vara just nu och här. Därför ville de baka i går eftermiddag, fast vi gjorde det i måndags kväll, men det bakverket är nästan borta nu. De ville så klart inte baka samma sort, vilket innebär att vi kunde nöja oss med ett bakverk, utan de skulle baka var sin sort. Stora Dottern är störtförtjust i choklad precis som sin mamma, så där kreérade hon en egen variant på kokoskakor doppat i mörk choklad. Om det inte känns genom skärmen, kan jag meddela, att de smakar ljuvligt! Och hon gjorde nästan allting själv, jag tackar för hemkunskap i skolan!

Lilla Sonen är mera till något, man blir mätt av, så vi bakade en butterkaka eller rättare sagt det blev 3 butterkakor och 8 bullar. Varför begränsa sig...???!!! Butterkaka har jag aldrig bakat tidigare, men det var enkelt. Jag har inte smakat, men både Lille Sonen och Stora Kärleken låter hälsa, att det mesta av en redan försvann till kvällsfikat. De två andra ligger i frysen, i fall någon skulle komma på besök.

Så kan man också göra för att minska på sina lager hemma och för att inte använda sina tjänade slantar, när man egentligen har massor med pengar liggande i sina skåp och i sin frys. Det är ju inte du, som ska ha lagret, det är affären, fast de gör allt för, att vi ska tänka tvärtom. Det känns ju bättre att gå och handla färskt kött, fisk eller fågel och grönsaker än att ta upp något ifrån frysen, som har legat där i 3-6 månader. Vad tycker du?

torsdag 29 januari 2009

Vill ha, vill ha.........!

Varför är världen orättvis? Varför får jag inte allt jag pekar på? Varför ska närmsta affär ha rea, så man blir ännu mera frestad? Varför, varför, varför...... Hur som helst blev jag väldigt förälskad i ovanstående maskin, men det är ju inte att tänka på...............Även med reapris är den ouppnåelig för mig!

onsdag 28 januari 2009

Se, vad man kan åstadkomma när man skypar!

Som jag berättade i går, provvirkade jag ett hörn på en ny sjal, som jag såg i en bok, inköpt på Tradera. Jag fick börja om flera gånger eftersom jag inte tyckte, att mönstret passade mig. Men jag kom i gång, och det såg hyfsat ut. Det är så otroligt roligt att virka, att jag faktisk inte vill göra något annat just nu. Det är också väldigt lindrigt för onda axlar eller armar. Garnet heter Alaska och är 100% 3trådig ull. Det är inköpt i höstas på Tradera.

Sedan upptäckte jag en annan sak. Det går det alldeles utmärkt att handarbeta, när man pratar via Skype exempelvis. Vad ska man annars göra om samtalet är långt? Man hinner en bra bit på arbetet. Så här ser du, Kära Mamma, vad jag höll på med, när vi pratade. Vi borde aktivera våra webbkameror så du får se det direkt, Kära Mamma!

tisdag 27 januari 2009

Idag kom det två paket!


Konstigt att det bara "kommer" två paket.......Skämt åsido: inköpt på Tradera 4 x 100 entrådigt ull i olika färger och 200 g melerad bomullsgarn. Är ju så helförtjust i entrådigt ull till mina sjaler.
Det följde även med en bok om Prayer Shawls, har en sedan tidigare med flera mönster i, denna har lite förklaringar till olika färger plus lite mönster. Jag har redan hittat ett virkat mönster, som jag kanske inte följer, men som jag tänker utgå ifrån till ännu en trekantsjal! Jag har redan nystat upp vintervitt till sjalen och brunt till kanten. Garnet heter Alaska och är 100% ull. Få se nu, om jag känner, att det är rätt.

måndag 26 januari 2009

Lättare!

Fyra svarta sopsäckar och en vanlig plastkasse blev det till, när jag lämnade vårt överskott av kläder, leksaker, väskor, skor etc. till Röda Korset i Lilla Staden. Egentligen ville de inte ha det i säckar, utan det skulle vara packeterad i lådor. Jag ställde frågan, vart de ville, att jag skulle få lådorna ifrån, det skulle ju fylla en hel lastbil. Här är det nämligen så, att vill man få tag i en bananlåda exempelvis, så får man köa länge på ICAaffären! Hon lät sig övertalas, samtidigt som jag förstod hennes argument för att inte ta emot säckar. Hon sade, att för det mesta är de översta plaggen fina, men sedan kommer ganska trasiga och smutsiga plagg i resten av säcken. Det var tur, att jag pratade med Chaos igår om inlämning av kläder, eftersom hon berättade, att det bara var varannan månad, att de tog emot, så jag fick bråttom att få det dit innan vi kom in i februari.

Fyra säckar fyller en del i gästrummet, så nu känns det mycket lättare i vårt hem. Tidigare hade jag och även Stora dottern väldigt roligt, när vi stod på bakluckeloppis på somrarna och sålde allt, som vi inte längre behövde. Nu, efter att jag blev sjuk, orkar jag inte med det. Jag är nöjd, om någon annan vill göra jobbet och samtidigt bidrar man indirekt till välgörenhet på två sätt och miljön på ett sätt: Röda Korset får in pengar, andra personer får köpa kläder eller saker billigt och man slipper slänga något, som någon annan kan använda en gång eller flera gånger till.

Det mest intressanta är, att vi egentligen inte behöver några nya plagg. Vi har alltså så mycket, att vi kan lämna bort 4 säckar utan att det märks....???!!! Så klart det syns i garderoberna, men annars.....Det är väl bra konstigt, när man tänker efter. Jag ser det speciellt på Stora Dottern, som har helt andra klädkombinationer nu, sedan vi städade upp i hennes skåp och rensade ut.

Nu är det snart den första februari, så det ska bli intressant att se, hur vi faktisk har handlat. Vi har försökt att använda det, som finns i skafferiet och i frysen. Jag är lite av en statistiker, tycker det är intressant att jämföra och hålla koll på pengarna. Jag har verkligen att jämföra med, eftersom jag har "skrivit bok" sedan 1993. Det kan väl kallas för en sorts enkel bokföring, det jag har gjort. Jag skriver bara in våra utgifter, inte våra inkomster. Det är väldigt intressant att jämföra samma månad från år till år och kvartalsvis från år till år. Egentligen borde jag föra över det till datorn, men jag är så glad för min lilla bok. Den är väldigt användbar, när vi någon gång behöver skära i utgifterna för att spara ihop till något. Man kan på ett enkelt sätt se, vart det skenar i väg och hålla igen där. Som sagt noga med bokföring av utgifter vilket också betyder, att jag vet exakt, hur mycket jag har köpt garn för..........kanske mindre rolig läsning!

söndag 25 januari 2009

Trevlig eftermiddag!

Två timmar fick jag spendera i trevligt sällskap med Chaos och hennes mamma. Chaos hade bokat ett bord på café/konditoriet En liten smula, och vi njöt av både te, kakor, samtal och stickning. Vi fick sitta i en soffgrupp på övervåningen, väldigt hemtrevligt. Chaos virkade på ett halsband, hennes mamma en halvvante och jag hade börjat på en ny sjal i ljusblått glittrigt garn och absolut inte i naturfibre! I bland behöver man något, där man bara stickar och inte behöver hålla reda på något, och då fungerar en rätstickat sjal jättebra. det blir min tredje sjal i samma mönster som den röda och gröna, som jag stickat tidigare. Vem som ska begåvas med denna vet jag inte, kanske Stora Dottern?

Vi fick diskuterat både ev. idéer om personalkooperativ, bilresor till olika garnspinderier och livet som helhet. Vill du hänga med nästa gång, som är den 22/2 kl. 14-16, så meddela Chaos på hennes blogg mht. platsreservation.

lördag 24 januari 2009

Kan ni lösa mysteriet?

Vad är detta? Den gröna har 2 tjocka trådar och 5 tunna varav 2 är lite ljusare och glittriga. Det känns som ett ull-liknande material. Den beiga har 2 tjocka trådar i var sin beiga färg och ca. 20 tunna trådar. Den känns mera som bomull. De är upprullade på plastkoner, och det finns många gram, alltså ganska tunga. Jag bara undrar, vad det är, och vad det egentligen är avsedd för. Ska man försöka dela det eller hur ska man göra?

Kan kanske tänka mig att det är till att väva med eller liknande, och vad kan man då använda det till, när man stickar/virkar? Kom med förslag och gissningar!

fredag 23 januari 2009

Intressant test! (What's your word?)

Fick tipset ifrån Stickning, Kärlek och KBT, prova du också!

Här är mitt resultat ifrån blogthings:

Your Word is "Hope"
You see life as an opportunity for learning, growth, and bringing out the best in others.No matter how bad things get, you always have at least a glimmer of optimism.You are accepting and forgiving. You encourage those who have wronged you to turn over a new leaf.And while there is a lot of ugliness in the world, you believe that almost no one is beyond redemption.

Det bidde ingen hatt, det bidde.....

ja, kanske en skål. Vet inte riktigt vad jag ska kalla den, en pottmössa? Men hur som helst så hade jag kul, när jag virkade den helt efter mitt eget huvud ;)) och jag tror, att man kan fodra den med något limegrönt blankt tyg och få en fin skål till lite av varje att använda på uteplatsen i vår. Stora Dottern frågade om den var till frukt och Lilla Sonen tyckte nu på morgonen, att jag kunde lägga mina handarbeten i den, så förslagen haglar...vad tycker du?

Försenad julklapp!

Titta vad fint som kom med bud till Stora Kärleken. Jättefina köksredskaper ifrån Iittala och en mörkgrå Marimekko glasskål. Det är precis, vad man behöver på en fredag, när man har fått veta, att det ska bli snö eller snöslask hela helgen.

Som tur är väntar stickcafé i Lilla Staden på En liten smula på söndag kl. 14-16 helt privat ordnad av Chaos. Bor du i närheten och vill vara med så kom gärna och håll oss sällskap med lite handarbete och samtal.

torsdag 22 januari 2009

Ornitologi!


Vet någon vad dessa fåglar heter? Jag har totalt novis på fåglar, men sedan jag blev sjuk, tittar jag mig mycket mera ikring och ser även vad som finns ex. fåglar. Dessa bilder är tagna genom ett fönster med min Finepix S 5700. Den överste fågeln, i fall man inte ser den på en gång, sitter uppe till vänster i bilden och är ganska stor.
När jag tittar på fåglarna, så längtar jag till sommaren, eftersom fåglarna sitter i, vad som normalt är en stor rosenbuske med väldigt stora gula rosor. Den är även vacker nu pga. alla nypon.

Otursdag!

Jag väljer att låna ordet ifrån Lilla Sonen, som beskrev dagen i går som just en otursdag.
 • Det började på morgonen med att Stora Dottern var så trött och inte ville till skolan eller i alla fall ville gå dit mycket senare. Sådana diskussioner tär otroligt på mitt annars väldigt goda humör.
 • Skulle gå ut med kartonger och mjölkkartonger eftersom vi har ny sopordning med hämtning varannan vecka och ännu inte fått nya sopbehållaren, så vi sorterar i förrådet. Jag halkar och sätter mig baduns på rumpan och är egentligen ganska förvånat själv. Börjar fundera på om det är något fel på något knä eftersom båda är dåliga sedan tidigare. , ont i rumpan och i en handled är det som märks mest.
 • Inne igen väntar vi oroligt på Lilla Sonens skolskjuts, som i dag är försenat 26 minuter, vilket innebär att han kommer ganska så sent till skolan.
 • Snubblar ner för trappan, när jag ska ner och hänga tvätt, får ont i en fotled.
 • Sätter mig en stund och virkar för att lugna ner mig, upptäcker att den virkade baskern kommer att bli för liten, repar upp.
 • Lilla Sonen ringer och gråter, han har gjort illa foten eller rättare sagt stortån i en tackling på gympan. Hämtar honom i skolan, beslutar att åka till akuten i Lilla Staden, då tån är svullen och blå och är där sammanlagt 5 timmar med röntgen och allt. Inget är brutet, vilken tur.
 • Hade lovat Stora Dottern att åka med henne till ridningen, men det blir inget pga. akutbesöket.
 • Fick strula med telefonsamtal till än den ena än den andra för att lägga över mina åtaganden i går på någon annan eller avboka pga. akutbesöket

Stora Kärleken började jobba i går, knäet kommer att ordna upp sig självt efter ett tag enligt expertisen, annars får han återkomma. Som tur är har han i princip inte haft ont, knappt efter operationen heller, så han känner sig lyckligt lottad. Så därför gör vi inget i dag, Lilla Sonen och jag. Vi vilar! Vi tycker att vi har förtjänt det.

tisdag 20 januari 2009

Jag vill ha en ny!

Får man säga så, när man försöker praktisera lite köpstopp? Jag önskar mig en ersättare för ovanstående, som har tjänat mig i vått och torrt. Den har reparerat det mesta i huset utom en tjock blixtlås på två barnöveraller och blixtlåsen på baksidan av Stora Dotterns ridstövlar. Den har sytt alla gardiner, som jag velat ha här i Sverige, och nya kuddar, juldukar, påskkärringkläder till barnen och halloweenkorgar till godis. Jag vet inte hur många namnlappar i alla sorters kläder, som den varit med om, och hur många jeans den har lagt upp, så det är en trogen vän, och det bästa av allt: den fungerar alltid!

Jag tittar i alla fall efter en ny symaskin, men det är jättesvårt att veta, vilken man ska satsa på. Den behöver inte vara ny, den jag har var begagnat, när jag fick den, och det gick också väldigt bra. Men nu har man kanske fått lite andra krav, när man ser hur mycket fint det kréeras runt omkring. Skulle önska mig en, som kunde sy många olika sorters sömmar och ev. brodera. Vilken modell ska jag välja? Kom gärna med förslag, som jag kan kolla upp på nätet!

Annars var jag uppe med tuppen i dag, bakade bröd med lite kross i, 8 st, och sockerkaka till Stora Kärleken innan klockan var 10! Stora Kärleken behöver en sockerkaka i dag till sitt kokkaffe, han har precis åkt för att ta bort stygnen efter en knäoperation för 2 veckor sedan. Det har gått någorlunda smärtfritt hitintills, men nu var både benet under knäet och foten svullen, så jag är lite nyfiken på, vad de säger, gammal sjukvårdspersonal som man är!

måndag 19 januari 2009

Jag kan virka!

Konstigt vad det är en massa saker, som man tror sig inte kunna??!! Nu tog jag en av mina virkböcker, en virknål och ett nystan och satte mig ner och bestämde mig för att lära mig olika maskor. Visst får jag börja om och repa upp, men det är så vansinnigt kul att virka. Det finns inga maskor som löper ned genom hela arbetet eller liknande som när man stickar, nackdelen är att jag inte kan virka utan att titta på arbetet. Det innebär, att det blir mer metodiskt och har en ännu mera lugnande effekt i och med att man inte kan titta på TV samtidigt.

Den ljusblåa med det limegröna, som ser gult ut på bilden, skulle bli en basker, har inget mönster, så vi får se. Det är 100% ullgarn köpt billigt på Tradera, och jag tror att det egentligen är till ryamattor av alla saker! Det är med virknål nr 6. Det svarta är också tänkt som någon liknande modell, men det är Novita köpt på Rusta och 75% ull. Där är det virknål nr 4, som används.

Titta vilken present posten kom med idag!

Som jag har väntat på denna bok, Knitted Lace of Estonia! Jag har köpt den på Sunday Books. Den har varit slut på förlaget, sedan har den varit inne och tagit slut igen, men nu finns den här på adressen sedan lunchtid, och jag har läst lite grann i den, mest bakgrundshistoria till de fantastiska estniska stickade spetsarna. Till och med Stora Kärleken har fått titta på bilder och tycker: vilket arbete!

I går var vi på julgransplundring med barnen i Stora Staden. Det fanns två damer som ledde lekarna och spelade. De var båda klädda i folkdräkter, men särskilt den enes dräkt var så fantastisk vacker. Den var både vacker som dräkt, och den var vacker på henne! Jag var bara tvungen att säga det till henne, och hon blev väldigt glad. Det var en Blekingedräkt i rosa/lila, jag frågade om anknytningen till Blekinge, och den hade hon på morfars sida. Vi pratade lite om folkdräkter, som jag inte vet något om. Hon berättade lite om sin dräkt. Vet ni, mina kära läsare, vart man kan läsa mera om folkdräkter? Googlade på det i går, men hittade inget särskilt. Skulle vilja lära mig mera, titta på olika dräkter, vart köper man material, hur syr man?

Sedan jag blev utbrändt, har jag fått helt andra intressen än innan. Mitt intresse går i en helt annan riktning, och det går en röd tråd till allt, som har med alla former av handarbete/handarbetets historia att göra. I dag pratade jag med en person, som inte har sett mig på ett par år. Hon var mycket förundrat, jag hade en helt annan blick, var mycket mera fokuserat och samlad, inte alls så "speedad" som tidigare. Och sedan sade hon en sak, som gjorde mig mycket glad: du har blivit så klok! Tidigare handlade allting mycket om: så mycket som möjligt för så lite som möjligt så fort som möjligt. I dag tänker jag mera på, om jag vill eller inte vill olika saker, tycker jag att det är kul eller ska jag sluta med det ingår i mina funderingar kring det mesta. Jag försöker att tänka igenom saker, innan jag uttalar mig om något, man får faktisk vänta med att svara eller inte svara alls på vissa frågor. Ingen kan tvinga dig att tycka hela tiden.

Detta med att tycka var en av mina stora käpphästar tidigare. Jag kände, att jag hela tiden skulle tycka till i olika frågor och komma med nya funderingar eller förslag på allt, som kom upp i min vardag både jobbmässigt och privat. På slutet var jag så tröt och "dörren" till de kreativa förslagen stängdes i hjärnan, plus att jag fick allt svårare att minnas och allt svårare att koppla av och sova. Det är fortfarande så, att jag kan få mindre utbrott när jag hör ordet "mamma...MAMMA!" eller mitt namn pga. att det oftast innebär, att jag måste svara på något, ta ett beslut eller komma med förslag. Mina mesta meningar just nu är: "Gå till pappa!", "Jag vet inte!" eller "Vad tror du själv?" . Ni som har haft det likadant vad gör ni?

lördag 17 januari 2009

Min restsjal!

Här kommer en bild på min restsjal, som jag kallar den. Den är inte blockad och jag har inte fäst några tråder, vet inte om jag ska ha fransarna kvar? Den är stickat i olika restgarner. Jag har använt sticka nr 5,5 och slätstickning. Jag började med 5 maskor och ökade till 120 i början på varje varv med räta och maskade sedan av igen i slutet på varje avigt varv. Garnen är olika effektgarn. Det beige och bruna är Tricolin (29% lin, 40% bomull och 31% acryl). Den är väldigt tung, mjuk och varm. En enkel sjal att sticka framför TV'n, på stickcafé eller när man har besök. Jag har bytt garn var 8. eller 16. varv och alla effektgarner är 2 varv. Den är 2,40 m bred och 71 cm lång. En ganska stor sjal med andra ord!

Jag ställde även min fråga i min syförening i dag, om jag skulle sy ett sidenband eller virka. De kom överens om, att jag inte skulle virka. Däremot var det olika förslag på typ av band eller helt utan band. Sjalen får nog ligga till sig lite, så kanske jag kommer på, vad jag ska göra.
Syföreningen är alltid en väldigt trevlig tillställning med otrolig läcker förtäring, i dag laxpiroger med sallad och en himmelsk päronkaka till kaffet (Tack Margaretha, ser framemot receptet på kakan!), och väldigt trevligt sällskap. Meningen var, att vi skulle diskutera, till vem vi skulle skänka summan på nästan 17.000 kr, som vi fick in på den årliga julauktion i november. Eftersom styrelsen inte var fulltalig, så blev det endast en diskussion med förslag och inget beslut. Det är så fantastiskt inspirerande att samlas med dessa kvinnor från olika yrken och i olika åldrar, handarbeta, lyssna på en text, diskutera kring den och och prata om allt som händer i livet. Jag är väldigt tacksam, att jag får vara med.

torsdag 15 januari 2009

Stickmarkörer!

Dessa små ljuvligheter och nödvändigheter om man inte nöjer sig med en garnstump eller en säkerhetsnål är fantastiska att använda. Ovanstående är några av dem som jag har ropat in på Tradera i höstas ifrån Nickan02, som designer och gör dem själv. Hon säljer också till privata.

Nu har jag även fått tips av Chaos om stickmarkörer och kontakt med Allicen, som ska designa några till mig, alldeles som jag vill ha dem. Hon har aldrig provat att göra stickmarkörer tidigare, men jag tror, att hon kan göra det galant. Lägg en beställning du också!

måndag 12 januari 2009

Så var det gjort!

Fjärrvärmen är installerat, så nu behöver Stora Kärleken inte oroa sig mera om värmepannan ska hålla eller inte. Det är en liten låda på väggen, ungefär som ett vanligt köksöverskåp, med en massa mekanik i, som mäter än det ena och än det andra och 117 rör från och till i koppar.

Vi hade slutat beundra underverket och åkt ner i Lilla Staden och när vi kom åter, hörde Stora Kärleken, som aldrig annars hör något, att det droppade. Jag var mer intresserad i, om det gick att få rent golvet i grovköket efter 3 hantverkare, som hade gått in och ut, så jag hörde inget, men jag såg att det droppade eller kanske närmare rann vatten. Stora verktyget fick hämtas, och det fick skruvas lite, men nu tror vi, att det håller tät. Det är snyggt uppe, men inte nere, där var pannan tidigare stod. Det är ett helt hål i golvet med otroligt mycket rör, gamla julkulor och annat som har trillat dit. Det ska renoveras, men inte i dag, kanske en annan gång.

Jag måste säga, att det är ytterst smidigt med folk, som gör det, alltså installerar, om jag tycker likadant, när fakturan dimper ner i lådan återstår att se. Nu väntar jag på fiberkabeln, som ska göra det roligare att Skypa flera samtidigt och spela och allt vad vi gör. Stora Dottern väntar bara på kameran, som ingick i erbjudandet, om man tecknade ett fiberleveransavtal med elverket i Lilla Staden. Hennes har gått sönder och foto är ett av hennes intressen nu för tiden.

Beträffande sönder, så brände min datorskärm sönder nu på eftermiddagen. Det var ungefär som strykjärnet i sin tid, eldslågor underifrån. Jag fick nästan spel och visste inte, var jag skulle släcka och med vad. Men jag stängde av elen på både burken och skärmen och på väggen. Det luktade otroligt illa, smakade till och med illa i munnen, och Stora Kärleken kom och bar ut allt. Jag var orolig, att även burken skulle ha skadats, men icke. En skärm hämtades ifrån fjärrlagret, har funderat många gånger på att slänga den, en tjockskärm, allt ska ju vara platt nu för tiden, men den stod ju bra där den stod, och nu kom den till användning.

Jag vågar knappt säga, att den inte är så snygg, men den fungerar i alla fall. Om jag vill ha något snyggt, så får jag väl ta laptoppen och sätta mig i soffan och se cool ut! Men laptoppen och jag är inte riktigt kompisar, , jag trivs med den stationära.

söndag 11 januari 2009

Livspussel!

Såg ni programmet på SVT2 som hette Livspussel? Tjejen, som jobbade som behandlingsassistent, kunde jag identifiera mig med. Det var nästen kusligt, när hon började berätta om dagen, då hon blev sjuk. Eller dagen då hennes kropp fysiskt sade ifrån, att nu fick det räcka. Jag kände igen mig så väl, var i tankarna tillbaka på mitt kontor för 1½ år sedan, när jag trodde, att jag hade fått en halvsidesförlamning, samtidigt som huvudet körde på i 180 över, att jag inte hade rättat ex. en hög med löner, som låg framför mig.

Stora Kärleken sade, att det är som att höra dig berätta. Det var hemskt att sitta och se och lyssna på, när hon berättade, men det gladde mig också oerhört, att hon hade tagit ett steg i rätt riktning och valt att bo i ett hus utan mobiltäckning. Indirekt hade hon brutit sitt mönster. Det är väldigt svårt att bryta sina gamla mönster, så en stor eloge att hon visar, att det faktisk går. Sättet man gör det på spelar egentlig mindre roll. Hon visar också, att det går att komma tillbaks och arbeta, fast man måste komma i håg att åtskilja arbete och fritid, och att hela tiden lyssna på sina signaler. Att signalerna om att nu räcker det, hela tiden måste komma i första hand. Lyssnar du inte, får du hela tiden betala i efterskott.

Fick en tanke!

Tanken kom till mig, när jag läste runt i bloggvärlden under förmiddagen i dag, om allt man vill göra, och allt man inte hinner. Orsaken är, tror jag, att man uppfattar allt man ser, som att det är en människa som gör allt detta lika med, då borde jag också hinna. Hjärnan registrerar inte, att det är många olika människor, som gör alla dessa fantastiskt vackra och till vissa delar mycket tidskrävande handarbeten.

Jag har tidigare, innan jag blev utbrändt, haft sådana tankemönster. 1)Andra renoverar huset, vi måste renovera, 2)andra åker på semester både nära och långt borta, vi måste också åka på semester och flera gånger om året, 3)andra lagar all mat från grunden, vi måste också fylla frysen med hemlagat plus till alla luncher på jobbet, 4)andra bakar allt matbröd själva, vi måste också baka allt bröd själva, 5)andra är engagerade i sina barns fritidsintressen, vi måste också vara intresserade och delta, helst som assisterande ledare, 6)andra har fritidshus, vi måste också ha ett fritidshus, 7) andra har husvagn och åker till Italien i 6 veckor varje sommar, vi måste också köpa husvagn och åka utomlands på semester, 8)andra har massor med egentid och resor på semester i tvåsamhet, vi måste också........................Hör ni hur det låter? Det är ju raka vägen mot den berömda väggen! Ingen kan klarar allt detta i en och samma person, i alla fall inte under någon längre tid utan någon form av återhämtning, då är man någon form för übermensch. Det finns ju inte.

Så nu ska jag göra, som jag har lärt mig under min stresskurs: sätta mig ner och tänka på, vad jag egentligen vill, och varför jag vill just det, och det skal framför allt vara en glädje för mig att göra just den saken. Ingen ska bestämma, vad jag kan och inte kan, bara för att de hör min diagnos. En diagnos behöver i övrigt inte vara statisk, ett brutet ben är ju inte statiskt, så då bestämmer jag, att min utbrändthet inte heller är statisk, jag blir faktisk bättre hela tiden, kanske inte från i går till i dag, men definitivt från i höstas till i dag. Så det så!

Hjälp, jag har blivit utmanad!

Jag har aldrig blivit utmanad, så nu kommer saker och ting upp i dagen, det blir spännande.
Jag har blivit utmanad av Mamma Puh stickar, ska försöka svara så bra som jag nu kommer i håg och utan inbördes ordning:

4 av Mina favoritprogram på TV:
 • Let's Dance
 • Körslaget
 • Olika dokumentarprogram
 • Nyheterna i alla kanaler plus utländska

4 saker jag gjorde i går:

 • Stickade på min bruna sjal
 • Bakade kanelbullar
 • Förhörde Lilla Sonen på engelska läxan
 • Pratade med Kära Släkten på Skype

4 saker jag längtar till:

 • Att Lilla Sonen ska bli av med sina plågoandar
 • Att det ska bli vår, så jag kan komma ut i trädgården
 • Att Superkarlan ska bli färdig
 • Att fjärrvärmen ska bli installerat

4 favoritrestauranger:

 • En restaurang på en p-plats i Ao Nang, Thailand
 • En restaurang i Side, Turkiet, med goda filodegsrullar
 • En bra buffet med mycket fisk vart som helst
 • Pizzerian i hamnen i Lilla Staden, som är räddaren i nöden en del kvällar på året

4 saker på min önskelista:

 • Att jag blir bättre ifrån min utbrändthet
 • Att människor ikring mig håller sig friska och får ett bra liv
 • En pool med tillhörande bastu, inne eller ute
 • Ett nytt kök

4 bloggar jag utmanar:

torsdag 8 januari 2009

Nu är julen utslängd!

Får man säga så? Men faktum är att julgranen är utslängd på terrassen i väntan på bortforsling till det lokala värmeverket nästa helg. Vi har även en utegran som ska med dit. Det brukar innebära 2 trisslotter, gottepåse till barnen och en titt på värmeverket. Förstår inte varför jag tycker att det är så intressant, men det gör jag, har alltid varit fascinerad av knappar att trycka på och av det finns det ju rikligt på ett sådant ställe. Vi brukar gå på rundvandring när vi ändå är där och jag är lika nyfiken varje gång.....

Barnen är åter i skolan från och med i dag, Stora Kärleken sitter i fåtöljen med knäet högt, så som jag säger, att han ska göra, och jag sitter här. Det är lugnt och tyst, så som jag behöver ha det, och jag kom i håg att gå till frisören nu på morgonen, Stora Kärleken hade lagt en lapp!

tisdag 6 januari 2009

Nu mår jag lite bättre!

Fast hostar gör jag till stora guldmedaljen och snörvlar runt, inte lust med så mycket, ingen stickning, ingen matlagning, så det blir att titta runt härinne i bloggvärlden i stället. Stora Kärleken är nyopererad i knäet, så Stora Dottern proklamerade stort i går kväll att "Nu är ni båda sjuka, men jag klarar mig själv!"

Jag har läst en bok. Det är kanske inte någon jättebedrift, men för mig är det. Det går hyfsad emellanåt, om det finns mycket bilder. Vissa dagar går det inte alls bra att läsa, då flyter allt i hop, men nu har jag i alla fall läst denna "Refugium" av Ingela Bendt. Det är både en trädgårdsbok, men också en livshistoria om Hans Drost. Lån den på ditt bibliotek!

Tidigt uppe!

I dag var jag tidigt uppe, så jag kunde på Lilla sonens förslag fota soluppgången ifrån hans fönster. Han tyckte, att den var vacker, och jag kunde bara hålla med. Allt skräp som finns pga. fjärrvärmen behöver vi ju inte titta på. Vi har haft kallt ett tag, så det är rimfrost överallt även på husen. En kväll såg jag -15,8, och då tyckte jag att det bet bra. Vi är inte så bortskämda med kyla här och inte snö heller även om det har snöat lite varje kväll/natt, så det har blivit ett litet lager.

En utlottning hos Skogsdoft och havsbris!

Om du klickar här kommer du till utlottningen, där du anmäler dig under kommentarer. Tävlingen pågår till den 31/1 2009. Det är ett väldoftande paket ifrån affären Blossom.

söndag 4 januari 2009

Tävling på gång hos Handlas hantverk!

Här är en tävling som jag tycker att du ska vara med i, den kräver ingen anmälan, bara att du länkar till den ifrån din blogg. Det är Handlas Hantverk som erbjuder ett stickpaket, värde 348 kr, som vinst. Klicka in och var med!
Sedan kan du ju alltid passa på att investera i ett starterset av fina stickor med 10%rabatt.

lördag 3 januari 2009

Tankar kring köpstopp!

Nu när man ändå är sjuk och ligger under täcket i fåtöljen och hostar, så kan man likaväl använda tiden till att tänka skriftligt, för jag orkar inte sticka just nu. Jag har funderat på köpstopp i någon form, och hur jag skulle kunna göra.

Ett är att bara låta bli att köpa eller handla. Vi skulle ledigt kunna leva ett bra tag på frysen och förrådet med lite komplement av mjölk och frukt/grönt. Hur mycket tid skulle det gå åt att försöka göra maten själv i förhållande till, om man skulle köpa den rakt av? Vad skulle man spara i pengar och vinna i tid gentemot bättre smak och kunskap om innehållet i produkten? Att ha ett lager är oekonomiskt ur familjens synpunkt men bra för livsmedelsaffärerna och lagrar man, köper man ju inte färsk mat med enkla ingredienser och bra smak/bibehållen näring. Vi handlar faktiskt sällan ekologiskt och rättvisemärkt, men det borde ju enkelt gå att ändra på.

Om vi låter bli att handla eller köpa, så samlar vi inte på oss saker/kläder. Vad gör vi med det, som vi redan har och behöver rensa ut? I familjen har vi sålt en hel del på både köp och sälj i lokaltidningen och på loppis, gett bort till grannar eller olika välgörande ändamål/organisationer. Det finns ju så mycket i våra skåp, som man i princip aldrig använder. Jag läste någonstans, att man bara använder en femtedel av de kläder, som finns i garderoben, stämmer det? Men vi har absolut inte tomt, hyllorna är ganska fulla med kläder och saker. Jag måste medge, att under hösten 2008 har vi hållit igen på klädfronten till alla i familjen, eftersom man ändå inte kan bära mera än ett sätt kläder åt gången, och vi har en bra tvättmaskin!

Transportfrågan blir inte lätt. Vi har som många andra i vårt område 2 bilar, de är inte gamla och heller inte nya. De är inte miljöbilar. Vi hade en bil, när jag var hemma och föräldraledig. Jag åkte mycket buss på den tiden, och har praktisk taget inte gjort det sedan dess. När jag började arbeta, var det alltid den, som jobbade över, som hade bilen. Det blev fel att hämta trötta barn på fritids med cykel, fast jag vet, att det är vanligt i landet jag kommer ifrån. Vi har funderat på att byta till en miljöbil och bara ha en bil. Det går bra på somrarna, när barnen kan ta sig ifrån A till B själva, men inte vintertid, när det är mörkt. Jag känner, att detta verkligen är en fråga, som behöver diskuteras mera hos oss.

Under all den tid som vi har bott här, har vi renoverat/byggt flera saker varje år. Produkterna, som vi har använt har varit av kvalitet och oftast miljömärkta både inom- och utomhus. Vad vi har kunnat göra bättre, och som jag kommer att tänka på i framtiden är att planera inköpen till ombyggnationerna bättre, så man inte åkte fram och tillbaka tusen gånger. Vi har ofta köpt det på närmaste stället, vilket inte alltid har varit det billigaste. Jag funderar på, om man skulle ha lagt en beställning på alltihopa, om det då blivit billigare även på det närmsta stället? Med Internet går det att undersöka det mesta nu för tiden.

Sedan kommer frågan om jag är nöjd med mitt liv? Omedelbart skulle jag säkert säga ja, men tänker man efter i olika perspektiv kanske jag inte är nöjd. Orsaken är, att jag ställer mig frågan, bara det att den kommer upp på agendan måste ju betyda, att det är tid för en förändring.

Jag tror, att ni ute i bloggland, som läser min blogg och lämnar så rara och intressanta
kommentarer, kommer att läsa mera om mina funderingar, samtidigt som jag kommer att krydda det med små och stora händelser både ifrån min vardag och om handarbete och trädgård.

Varför man känner sig sjukare som vuxen än som barn....

Det var då meningen att jag skulle försöka svara på det, men jag vet inte.....att man är äldre, mera stel, tycker mera synd om sig själv och att man är sjuk en längre tid än en halv dag med feber, men hur som helst: Jag är sjuk! Jag hostar och känner varenda led i kroppen, så fort jag rör mig, så det blir att inte göra för mycket. Jag ser bara trött ut, som Stora Kärleken kommenterade min uppsyn i morse. Kära Släkten påminde mig om via Skype, att det inte var länge sedan, att jag hade varit sjuk senast, tur att man lider av akut glömska, så man inte kommer i håg det heller.

I går kväll när jag var i insjuknande fasen hade jag inte lust med någonting, så jag tog en bok: The Prayer Shawl Companion och tittade på bilder. Det är otroligt vackra sjalar i den boken och med fina berättelser till. Jag satt och blev lite inspirerad, har aldrig stickat något efter en engelsk beskrivning, men många gör ju det, så jag beväpnade mig med Drops översättningskolumner, som jag skrev ut för några dagar sedan, valde ut ett mönster/design med spetsstickning, som heter Sierra Breeze och gav mig på det.

Det finns tre svårhetsgrader i boken och jag valde en mellan variant. Vart hittar man förresten en tabell för amerikanska storlekar på stickor? Jag provade mig fram, så på slutet blev det ett mörkgrönt 2-trådigt ullgarn ifrån Morjärv, inköpt på Tradera, och vanliga stickor nr 8. Jag lade upp maskor på nr 9 och bytte till nr 8 enligt beskrivningen. Vi får se, hur det blir, och om jag klarar av det engelska.

Här snöar det lite grann, började i går kväll, så temperaturen stiger (-5), som tur är. Vi har haft det lite kallt ett tag med 10 minus och ingen snö, men blåst. Nu blåser det inte alls.

fredag 2 januari 2009

Köpstopp!

Jag har googlat lite på ordet köpstopp, eftersom det är nytt år, och man har en säregen vilja att måste förkovre sig i nya ämnen. Jag såg ordet på en blogg och blev nyfiken. Det handlar alltså om livet, hur man lever, hur man använder sin lön/inkomster, till vad och varför och om man verkligen måste handla. Att man köper mer än man behöver är väl en allmän känd sanning, läste på en blogg att bara man går in på IKEA försvinner 700 kr, fast man bara hade tänkt investera i ett paket värmeljus för de är ju billiga där! Det ligger något i det i alla fall för oss........

Hur ska man då resonera? Ur vilket perspektiv väljer man att köpstoppa livet? Är det för att man upptäcker att julmånaden har kostat för mycket? De flesta verkar utöva köpstopp ett år och nästan alltid ifrån ifrån 1/1. Är det ur miljöperspektivet? Att vi inte kan fortsätta leva på vårt invanda sätt med flera bilar i hushållet, handla och släng, sopor som samlas på hög och vi inte vet, vad vi ska göra med dem? Är det ur samvetet för människor i 3. världen och deras arbetsförhållanden? Att vi inhandlar kläder på H&M så otroligt billigt, funderar inte på vad som blir kvar i början av kedjan? På flera bloggar hade man köpstopp på just kläder och inredningsdetaljer till hemmet. Dessa bloggar var ofta inte på ett år utan på en månad eller ett kvartal. Varför just den tidsperioden?

Jag funderar på varför jag hakade upp mig på ordet och började googla på det.
 • Har vi i vårt hushåll köpt för mycket saker, mer än vi behöver?
 • Hur rensar vi ut och vad gör vi med det?
 • Har vi köpt för mycket kläder eller skor?
 • Köper vi billigt eller kvalitet?
 • Köper vi second hand?
 • Äter vi för mycket mat?
 • Köper vi ekologiskt och rättvisemärkt?
 • Hur många bilar har vi och hur transporterar vi oss?
 • Bor vi för stort?
 • Renoverar vi bostaden ur ett miljöperspektiv?
 • Är vi nöjda med vårt liv?
Det finns massor med frågor, som man kan ställa sig själv, och som man inte alltid får svar på under en kaffepaus, så frågorna kvarstår. Vad gör vi med dessa frågor och hur hanterar vi svaren?

Utöver köpstoppet finns det ofrivilligt köpstopp, alltså där man behöver handla, men inte har möjligheten pga. inga inkomster eller för låga. Jag tror, att jag behöver sticka några varv och fundera på allt. Skriv gärna hur du tänker eller vad du tycker, intressant för mig att veta.

torsdag 1 januari 2009

Första inlägget 2009!

God fortsättning! Stora Kärleken och jag bestämde oss för att åka på en bonna-tur, som han kallade det på nyårsaftons eftermiddag. Förr i tiden speciellt på somrarna på lördagskvällar när bönderna var färdiga med sitt, klädde de på sig fint och åkte runt och tittade på varandras åkrar och hus och i det hela taget observerade hur det så ut, vad som hade gjorts etc. Det var säkert både av intresse och av nyfikenhet och ett sätt att spendera en friafton. Så det gjorde vi, åkte ut på nosen av Sverige och tittade på vad som hade gjorts sedan vi hade varit där i somras i varmt väder. Vi åkte till olika bryggor, tittade på fina sjötomter, på isen, som håller på att lägga sig spegelblank och klar, tittade på öar i skärgården. Vi såg en vacker solnedgång ifrån min favoritbrygga när klockan var bortåt tre, och jag tänkte att det var ett bra sätt att avsluta året på.

Nyårskvällen blev lugn och stilla. Först blev det danska Drottningens nyårstal på dansk TV kl. 18, som var väldigt bra i år enligt min åsikt, och sedan åt vi god mat. Alla rester av konfekt, frukt, kakor och annat togs fram efteråt och sedan såg vi några film tillsammans. Jag stickade en del varv på den bruna sjalen eller kanske halsduken, den verkar inte bli så bred, mera åt det långa hållet och sedan var klockan plötslig midnatt. Ut och titta på alla raketer i kylan. Det kändes inte som att det var så mycket fyrverkeri som det brukar vara. Det var min högst personliga uppfattning. Väl inne i värmen igen ringde jag Käre släkten på Skype och önskade Gott Nytt År.

Jag hittade lite Lovikkagarn, som jag nystade i går, undrar vad jag ska göra av det och om det blir i det nya året att det kommer på mina stickor? Det är inköpt under 2008 på Tradera.