torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År!

Sitter och tänker tillbaka på vad som hänt under året 2009, vad jag gjort, människor jag träffat och inte att förglömma hur jag långsamt har börjat ta mig tillbaka till arbetslivet. Hade det varit för några år sedan hade jag säkert fäst tankarna på allt det som jag inte hunnit och stannat i den känslan. Men nu har jag gått kurs, både i stresshantering och i mindfulness, och jag har lärt mig att styra om mina tankar mot det positiva och vad som är bra för just mig. För tankar är ju just bara tankar, du kan göra med dem vad du vill om du bara lärt dig hur!

I dag snöar det, Stora dottern är på stan med kompisar, var det i går också, fikade på mysigt kondis och åt middag borta. Hon hade ju inte träffat dem på nästan två veckor! Så kommer det att bli framöver, hon har sitt och vi får åter börja skaffa vårt och hur vi vill leva. Stora Kärleken och Lilla Sonen har åkt med alla sopor, som vi sorterat enligt nya systemet och sedan tvätta bilen och takboxen efter vår Danmarksresa. Takboxen ska sedan av och läggas uppe under carportstaket tills vi hittar på nya resor!

Snart kommer våren och som en liten påminnelse handlade jag lite på Blomsterlandet i går. De går att sätta ut sedan, krokusarna och pärlhyacinten. Med allt snö känns det långt till våren, men den ligger ju därunder och väntar på att sätta fart. Jag ska kolla på nätet om boken, som James Wong har skrivit, han ifrån Trädgårdsapoteket på TV, tror att jag ska skaffa lite mera kryddor i trädgården, om inte annat så för att göra kinesisk kycklingsoppa mot förkylningar och annan virus.
Men först ska vi fira det nya året, tror att jag ska starta på en ny stickning, västen och jag kommer inte riktigt överens. Jag får nog vänta på hjälp till vi ska ha vårt stickcafé i början på januari.

Nedan är det två buketter tulpaner i en adventsljusstake, avskurna och satt i oasis, något av tulpanbladen virade runtom blommorna och fastsatt med nålar och lite dekorationssten. Det får bli dekorationen på bordet i dag.

onsdag 30 december 2009

Inköp i Danmark!

Lite blev det till i olika omgånger även om affärernas öppettider inte på något vis liknar de svenska, vilket begränsade både tittandet och handlandet rejält. Veckotidning Hendes Verden med stickbeskrivningar är alltid kul och en handarbetstidning liknande den som svenska hemslöjden ger ut föll också i smaken.

Servetter ifrån Söstrene Grene i Bruuns Galleri. Köpte dem bara för att de var så snygga. Tänk att sitta i trädgården och fika med dessa och en liten kaka......... Paljetter och band också ifrån Söstrene Grene. Och billigt var det! Garnerna, 20 nystan Indiecita och 7 nystan Arwetta, inköpt på Terapi-hobby. Indiecita är inte terracotta, inte orange, inte röd, inte brun, men ungefär som nyponsoppa med vispgrädde! Arwetta är mörklila. Vet inte vad det ska bli ännu.

Sys Fredens bok "Slå om" köpte jag på Bog & idé också i Bruuns Galleri, när Stora Dottern skulle handla en sak, som hon fått tips om. Men nu är vi hemma igen! Här ligger det också snö, kylan biter lite mera än i Danmark och vi har blivit lovade snö på Nyårsafton. I dag har vi varit och bytt julklappar, handlat till det tomma kylskåpet och lite färska blommor till i morgon och till våren.

lördag 26 december 2009

God jul till alla!

Nu är julen nästan slut, av mat finns det bara rester kvar, som också är uhmmm så goda! Ska få lite Ris à la Malta med varm körsbärssås till efterrätt i kväll. Julklapparna är uppackade, måste säga att jag inte är mycket för julklappar, men barnen och lite andra får så klart. Till mig själv köper jag ju ändå under hela året vad jag vill och när jag vill, så jag har ju jul hela året ;-)

Snö har vi fått mycket av, och vi ska inte klaga i Sverige på snöröjningen för den är mycket sämre här! I bland är den nästan obefintlig och inte alls till någon nytta, men åter igen man får helt säkert vad man betalar för. Och igen hur ofta är det snö i Danmark? Inte så ofta som hos oss, så det blir ju en överraskning varje gång.....förstår inte det med all den teknik som finns och alla meteorologer! Fast i dag känns det som vår ute.

I morgon vill det till att hitta några butiker som är öppna, så barnen kan handla för sina presentkort och handla lite annat som de såg att en annan fick. Men jag tror att vi har koll på läget och kan avhandla det relativt snabbt trots att det säkert är en stor bytesdag. Om jag hinner ska jag besöka några garnaffärer och kanske tygaffärer fast först på måndag.

Min stickning, västen, fortskrider. Bakstycket är färdigt. Jag tror, att jag har repat upp ca. 10 gånger, så vi är inte riktigt kompisar beskrivningen och jag. Nu har jag börjat med ena framstycket och redan repat upp två gånger, så det kommer att ta ett tag, fast jag har bestämt att det inte ska bli något UFO.

måndag 21 december 2009

All-inclusive!

Nu har vi all-inclusive hos mina föräldrar! Vi har julsemester och här finns lika mycket snö som hemma, men det känns kallare pga. en högre luftfuktighet och blåst. Vi har ätit riktiga frallor (da: rundstykker)ifrån bagaren till frukost, en lyx som vi unnar oss när vi är i Danmark, inte varje dag, men någon gång i bland.

Jag håller på med min väst. Jag har repat upp tre gånger vid intag till ärmbakstycket, antagligen jag som inte kan läsa en beskrivning, men hur som helst är det sticka nr 4,5 så man kommer någon vart. Jag har lite andra stickningar med också, två stycken UFOs. Den ena är ett par vantar ifrån "sticka småvarmt", mitt första par därifrån var så sköna, så jag måste sticka ett par till fast i ett annat mönster, och den andra är ett par sockor i vårfärger.finns det lite att varva med om jag tröttnarvästen.

I dag blir det födelsedagsfest hos en av barnens kusiner, så det blir både fika och kvällsmat. Härligt att träffa alla igen.

torsdag 17 december 2009

Snö!

Så hann jag inte en sväng i trädgården innan snön i alla fall! Hade tänkt rensa lite, klippa lite och sådär ni vet, när det nu ändå var en lämplig temperatur. Men snön kom för några dagar sedan och med den kylan. Det känns faktiskt så kallt att vi har fått höja en grad på fjärrvärmen, det blåser runt alla hörn och in genom alla springor vid dörrar och fönster, trodde faktiskt att det var någorlunda tät i vårt relativt moderna hus, men man känner kylan, när man går i närheten av fönster och dörrar.

Julgranen kom på plats innan 1. advent, men jag har inte hunnit fota den förrän nu, och det har ju inte funnits snö heller. Den har i alla fall kvar sin belysning nu på morgonen. Grangirlangen, som sitter på framsidan av huset längs taket hade blåst ner i natt, men det blåste också som sjutton och ryckte ordentligt i huset, när jag skulle gå och lägga mig i går kväll.

Julen har även kommit till vitrinskåpet som brukar pyntas efter säsong. Just nu fylls det med julkort och lite pynt. Blomman fick jag när jag fyllde år, fast den var mycket högre och ståtligare då. Sedan började den vissna, så jag klippte bort torra delar, vattnade om och arrangerade på nytt, så jag kan njuta av den ännu en vecka eller två. Jag har äntligen fått min långa strumpor färdiga, och de är härliga! Inspiration fick jag av Helle och det var länge sedan, men de får gå under epitetet: en UFO mindre. Mönstret är Drops 104-9 och de är stickade i Steinbach Wolles Sockenwolle Color i en grönblå melerad färg på strumpsticka nr 3 och det gick åt lite mera än 200 gram. Passformen är något så när galant för oss med lite kraftigare vader skulle jag vilja säga.

Jag har börjat på en annan stickning även om jag vet att det kommer att ta sin lilla tid. Min energi är inte på topp och inte min hjärnverksamhet heller, men det blir lite stickat i bland. Det är också ett Drops mönster 103-8: en väst som man kan ha över både blus eller skjorta, kanske i stället för en kofta och ändå känna sig lite klädd. Jag stickar den i en ullblandning, som jag har haft liggande ifrån min förra stickperiod dvs. garnet är mera än 20 år gammalt. Jag försökte börja på ett framstycke, men jag förstod inte ett skvatt av varken beskrivning eller diagram och dessutom ville jag bara sticka, så då blev det bakstycket. Jag får väl fråga om hjälp till framstyckena om det inte går upp ett ljus sedan? Den ser lite konstig ut på mitten, men det är intagningar i resåren, som ser ut så.

fredag 11 december 2009

Julklapp i förtid!

Lilla Sonen frågade vad han skulle göra på träslöjden. Det var bara två gånger kvar, denna och nästa veckas dubbellektion, så det skulle vara något snabbt! Kan du inte göra en slända till mig, frågade jag. Så vi satte oss ner och jag ritade och försökte skriva mått mha. hans lillfinger, som är ett ganska bra mått, när det kommer till att konstruera en slända. Han visade det för sin slöjdlärare och de gick i gång. Och här har ni resultatet! Sågat, slipat, ihopsatt och oljat på 100 minuter enligt Lilla Sonen, dvs. en dubbellektion i träslöjd i 5:an.

Så nu måste jag skaffa ull och testa!

onsdag 9 december 2009

Mötet i dag!

Min första möte kring en omplaceringsutredning gick väl ok, men jag var så trött! Brukar ju inte alls vara fit for fight på eftermiddagarna, men nu fick jag anstränga mig. Närvarande på mötet fanns det jag och två stycken personalkonsulter. Den ena har hand om mig och mitt ärende i företaget och den andra ska göra omplaceringsutredningen.

Det tog ca 35 minuter att prata igenom, vad jag hade för utbildningar och arbetslivserfarenheter, och då hade jag ändå en pärm att överlämna med kopior på allt jag gjort. Jag fick bl.a. frågan när jag tyckte att arbetslivet var som roligast, och då svarade jag, att det är när jag är bland folk. Jag trivs ju med folk, fast jag också behöver mycket struktur i mitt arbetsliv och mycket vila för att orka med. Eller som den ena personalkonsulten uttryckte sig: stort engagemang och ett stort hjärta!

Nu är det i alla fall bestämt, att jag får vara kvar och arbeta, där jag är just nu, tills de hittar något annat. Jag kommer att få 50% lön, vilket motsvarar den tid, som jag arbetar från och med 1/1. Sökningen efter en ny tjänst till mig börjar den 11/1 och pågår en månad. Hittar de ingen tjänst inom företaget, så kommer det att bli uppsägning efter det. Det är den barska verkligheten 2009.

Vad tycker jag själv? Ja, det vet jag inte ännu. Jag suger åt mig allt jag kan där jag är och har nog att göra med att klara min arbetsträning och mitt privatliv i övrigt. Självklart tycker jag att det är tråkigt och orättvist, att man eventuellt bara kan få "kicken" sådär, men i sinnet är jag positiv och tror på, att jag kommer att få något arbete, fast det i dagsläget är osäkert vem som ska vara min arbetsgivare. Jag som själv har rekryterat och anställt personal vet ju innerst inne, att man kanske inte alltid står högst i kurs med en längre sjukskrivning i bagaget, men jag väntar och ser vad som händer....kan ju inte göra så mycket annat.

Lite har jag stickat på långa strumpan nr. 2, bl.a har jag stickat om hällappen 3 gånger, gör hela tiden fel vilket betyder att jag måste ha mycket i huvudet just nu. Men den blir väl färdig i kväll, så jag kan få strumporna på bild här på bloggen.

tisdag 8 december 2009

I bland blir det lite mycket.....

och då hinner jag inte det, som jag vill hinna. Men jag hinner det som jag absolut måste, fast jag är helt slut, när det jag absolut måste hinna bara ökar! Någon som förstod?

Hur som helst så har senaste veckan innehållit läkarbesök och sjukhusbesök för Stora Dottern, inget nytt men något gammalt som blivit akut, och vi är inne i en helt annan rytm än tidigare med medicin 3 gånger om dagen och att jag agerar "sjuksköterska" morgon och kväll, dvs. upp i åttan för att hinna med omläggningar innan Stora Dottern ska till skolan. Allt detta kräver extra kommunikation med personer runt omkring henne, som sköts av...ja just det: jag! Hennes behandling där jag är inblandat tar inte slut förrän i februari.

Stora Kärleken har jobbat mycket över, resterande överlåts till.....ja just det: jag! Mycket lite tid för mig själv alltså. Och nästan ingen tid för handarbete, några varv på långa strumporna i soffan på kvällen, men snart är jag vid hälen på strumpa nr. 2!

Möte i skolan för Lilla Sonen med några nya personer och några gamla, och lite av varje som skulle sättas på plats. Det innebär ju en påfrestning, planering och genomläsning av papper av....ja just det: jag! Man är ganska anspänt före och samtidigt fokuserad och helt urlakad efter.

Och jag har fyllt år, fast inte firat som vanligt. Allt gick upp i en högre stressenhet, så det gick inte riktigt att njuta av blommor eller presenter, men kanske till helgen att jag får lugn och ro och tid att tänka? Innan dess ska jag påbörja min omplaceringsutredning och inför detta samla i hop alla intyg, som jag vill åberopa. Första samtalet ska bli i morgon. Det ska bli på eftermiddagen, fast jag är hur trött som helst på eftermiddagarna, och det vet de, men hade inte någon alternativ tid. Jag får samla ihop mig, vilket jag kan, men det kostar så mycket i form av trötthet och förlust av energi. Och jag vet, att jag kommer behöva vila och sova närmsta veckan, vilket det egentligen inte finns tid för. På arbetsträningen har jag fått mera egna uppgifter, vilket också kräver en högre koncentration

Jag jobbar som en tok för att bli bättre, orka mera, bli starkare, men så kommer den oberäkneliga faktorn som kallas LIVET!