lördag 20 augusti 2011

Vilken dag!

Jag har varit i sällskap med hela tre kyrkliga syföreningar på ett väldigt vackert ställe idag, det bjöds på mat och senare en rundvisning av faciliteterna innan kaffet dukades upp. Vi fick även gå ändå upp i tornet i Borgen, som hade en helt makalös utsikt över vattnet. Det som tilltalade mig speciellt var tystnaden, jag hade kunnat sitta där och bara se ut över vattnet hur länge som helst. En av de andra deltagarna sa, när vi skulle hem, att du får sitta här framtill jul och sticka på dina sockor. Inte en hel oangenäm sysselsättning enligt mig....

Igår kväll var det bara Mannen och jag som åt kräftorna, Dottern tyckte nog att de var för långtråkiga att få något utav, så hon åt bara lite och räk/crabfishpaj och bröd för resten med två olika såser att doppa i. En var med körsbärstomater, tabasco och citron bl.a och en annan med philadelphiaost, yoghurt, dill, citron och pepparrot. Vi vuxna högg in på Västerbottensostpajen, som var väldigt mastig och god.

Vi orkade inte med pannacottan, som gjordes i ett nafs, får bli i kväll istället. Jag ska definitivt göra pannacotta igen, väldigt enkelt, bara att koka upp grädda med kryddor(vaniljstång, kardemummakärnor och kanelstång) samt gelantinblad sedan in i kylskåpet i 2 timmar. Sonen tyckte inte alls om skaldjur, så det blev pannkakor och bröd format till en kräfta. Vi åt skivor av brödet till frukost, rostat, väldigt gott.

Nu ska jag snart sätta mig med mina sockor, fattas bara en liten bit på nr 2, sedan är de färdiga. Jag såg en fin sjal på 365 saker du kan sticka, får se om den blir av.

fredag 19 augusti 2011

Att vara en mamma...

till ungdomar med särskilda behov är ingen semester. Men jag har alltså semester fortfarande i alla fall över helgen. Just nu är jag själv igen, fast hela förmiddagen har jag mejlat till olika personer, som barnen kommer att träffa. Jag har svarat på mejl, jag har klagat över saker, jag har läst lusen av några, jag har berömt andra. Jag tror att det kommer att funka, är ohjälpligt positiv, men har också skaffat mig ett nytt ordspråk

"Stampar man tillräckligt hårt från början så kanske man inte behöver stampa sedan"

Därför måste jag vara väldigt bestämt, som en hök eller ett lejon just nu, så kanske det flyter på av sig själv under resten av terminen, när alla har rättat in sig i ledet. Båda har fått helt nya lärare i alla ämnen, många behöver gå kurs för att lära sig mera om funktionshindret, så det måste jag kolla att de gör. Likadant som man skadas av vissa ting, så är jag märkt av att skolvärlden/kommunen inte har hållit vad de lovat tidigare, så jag måste kolla att det sker, och vilken tid det tar, min semestertid! Det finns åtgärdsprogram som ska skrivas, böcker som måste kollas om det går att läsa eller om det ska vara på ett annat läsmedie, datorer som inte kommer, inte har rätt program, eller inte fungerar. Lärare som inte kan de olika hjälpmedlen ifall det krånglar, ungefär som att ha lektion utan böcker för mina barn.

Och inte nog med det: idag fick jag nog av taltidningen! Vi har en liten manick som står i kökssoffan, som speciellt Sonen använder för att läsa dagens tidning. Tidningen kommer alltså på natten till apparaten. På fredagar brukar det vara flera artiklar om ungdomar och även recensioner av spel och filmer i papperstidningen. Och dessa fanns inte, vi letade så länge, så han höll på att komma för sent till skolan! Jag ringde till tidningen och frågade och fick veta att det inlästa materialet fick vara högst 90 minuter. Det betyder att någon sitter och bestämmer vad min Son kan tycka vara intressant att läsa....jag såg rött redan på morgonen! Jag vet ju alldeles utmärkt att de flesta användare av manicken är 60+ och har ett annat intresse än en tonåring, men på fredagar kunde väl åtminstone tonåringars behov bli tillgodosedda? Så då blev det ytterligare ett mejl till redaktören för taltidningen, redaktören för tidningen och ungdomsredaktören plus en uppmuntran om att digitalisera allt, så ungdomarna kan logga in och ladda ner tidningen på minneskort, vilket de redan gör med biblioteksböcker idag, så de kan läsa den när och var de vill.

Jag ska prova på en liten kräftskiva idag, är nog lite trött på tacos. Jag älskar att stå i köket och dona, då känns tiden som väldigt mycket fritid. Jag ska baka två olika pajer, en med räkor och crabfish och en annan med västerbottenost, jag ska baka bröd på ett recept ifrån Coop med grahamsmjöl och jag ska prova att göra pannacotta. Två olika dipp till grönsaker och bröd blir det också, en med tomat, som är stark, och en annan med philadelhia och pepparrot, såg den i den nya Laga lätt-tidningen. Om det bara är jag som gillar kräftor, så får jag äta mycket, men jag får nog också gardera med lite kött, får fundera på vad......

onsdag 17 augusti 2011

Helt själv!

Jag är helt själv för första gången på ett par månader och jisses vad jag njuter. Traskar runt som jag vill, gör vad jag vill, tittar på vad jag vill och funderar i tysthet! Det kommer visserligen bara att bli några timmar, men ändå....

Och varav detta? Det faller sig nämligen så att Dottern har börjat gymnasiet, så plötsligt är det inte tyst ända till efter lunch från hennes rum, utan nu "doftar" det nagellack eller -borttagare eftersom det är svårt att välja vilken outfit man ska ha just denna dag och vad som passar till, någon äter faktisk frukost på morgonen och stressar ur dörren eftersom kompisen väntar. Och Sonen är just idag på upptaktsmöte i Musikskolan under förmiddagen, så han for iväg samtidigt som sin syster, men han hade planerat, lagt fram, provat ut etc. så det var en mycket välövervägd person som sa hejdå.

Och jag kan göra precis vad jag vill, så därför visar jag upp ett par sjalar som jag gjort helt på fri hand, har ju lite svårt för mönster, att någon ska säga vad jag ska göra
10 nystan svart garn Elegante ifrån Gjestal Spinneri med silver "pluppar" och lite bling-bling i form av ett halvt nystan silvrigt pälsgarn. En virkat trekantsjal med "musslor" på virknål nr 4.

En tråd hemfärgat entrådig ull, rosa, och en tråd lin, orange, vilket resulterar i en persikofärgat rätstickat sjal på sticka nr 4. Den är kantat med ett flerfärgat garn i en mohairblandning i färgerna brun, limegrön och persiko. Kanten är virkat på.
Jag har stickat en mängd sockor under sommaren, bara i ett alldeles vanligt mönster, så de ligger på hög till lite av varje, den som behöver brukar jag kalla det.
I måndags skulle jag ha bakat kanelbullar, men det blev inte av. För att få plats i frysen var jag tvungen att göra saft på alla frysta rabarber och då upptäckte jag även två stora squash, som vi fått, så det blev squashkaka i långpanna och matbullar med squash istället. Matbullarna passede väldigt bra, eftersom jag gjorde en middagsrätt i ugnen i en modern lergryta, min nya Tupperwareform, med kyckling och en massa grönsaker. Hur gott som helst! Så kanelbullarna och den hemlagade glassen står fortfarande på tur plus allt annat, som jag hittar runt om på nätet!

lördag 13 augusti 2011

Ny design!

Bara för att jag idag har planterat två olika rhododendron på uppdrag av Mannen. Jag har faktisk inte vågat tidigare, trodde att det skulle vara jätteavancerad med rhododendron, får se om jag får rätt. Där och då bestämde jag mig för, att det även börjar bli höst trots höga temperaturer, därav min nya design från min Dotter. Att hon gör en ny design kanske betyder att jag måste sticka en kofta eller en tröja, men det gör jag gärna.

måndag 8 augusti 2011

Ett nytt syrum har jag fått!

Eller nytt och nytt, vi har målat några väggar, tapetserat en liten hörnsnutt och annars satt upp massor med hyllor, som inte är så djupa. På det viset kan jag se vad jag har i stället för att inte veta vad som finns längst in.
Syrummet har jag gjort om ett par gångar. Först var det en del av ett sovrum, men vi slog ut en annan vägg och jag fick ett syrum i denna del, senare kom tapeten i bakgrunden till. Och nu i helgen tapetserade vi ytterligare runt i inre hörnet med resten av rullen. Vi målade också väggarna, som hade blivit repiga, men inget kostade något eftersom vi hade allt i förrådet sedan tidigare.
"Garnaffären" heter denna vägg numera, som består av 10 hyllor, 22 cm djupa och 125 cm långa. Det är enkelt att överblicka, men är som ni ser på de andra bilderna inte allt mitt garn. Jag upptäckte att jag hade en väldans massa av den varan!

Dottern och jag bytte bokhylla, så hon fick en liten och luftig sak och jag har fått två stora rejäla, som håller för lite vikt. Tidigare stod allt inne i ett hörn och det fanns alltid en massa lådor framför så det var svårt att komma åt och ta en bok att titta i. Nu är de lätttillgängliga och uppdelade efter ämne.


Här kommer min nya långa bänkskiva, där man enkelt kan sitta två personer och arbeta, när jag får städat upp. Allt som står på bordet har jag hittat runt om i huset. Bl.a hittade jag många par sockor i alla möjliga storlekar, så där ska jag fästa trådar och sedan kommer de ner i flyttlådan som ni ser under bordet längst in i hörnet. Det som finns i den kommer till behövande eller säljs på kyrkans auktion i november, så vi får in pengar att fördela till de som behöver.

Som vanligt när jag hittade färdiga saker, hittade jag också halvfärdiga, som jag inte kom ihåg vad jag hade börjat på dvs. antal maskor och storlek, så det repade jag upp. De flesta nystan finns i korgen på bordet i hörnet.