söndag 26 juli 2009

Körsbärsträdet och lite annat!

Man lämnar en någorlunda hyfsad utseende trädgård och kommer hem till en djungel! Många av växterna har växt oss långt över huvudet, så nu åker snart saxen fram eller stora häcksaxen eller till och med sågen. Det ser ut som regn i dag, har redan regnat tidigt på morgonen, så det blir nog en annan dag, att trädgårdsarbete ska utföras. Jag brukar klippa ganska friskt på mina ägor, det växer alltid ut igen och oftast mycket snyggare och tätare än tidigare. I bland hinner jag med en andra blomning i trädgården om hösten inte kommer för tidigt, så det finns mycket kvar att njuta av.

Men en fråga: mitt lilla körsbärsträd, som planterades förra våren, 2008, verkar inte må så bra, så jag behöver lite råd. Förra sommaren blommade det, men karten verkade torka bort och ramlade av. Så även i år. Det fanns fina nya skott, fin blomning och en hel del nya kart. Nu när vi återvände ifrån semestern ser allt intorkat ut, rör man vid karten, som är helt bruna, ramlar de av. Vad är fel? Har de helt enkelt torkat bort eller finns det något annat fel? Något som går att åtgärda?

Andra fruktträd i trädgården mår över förväntan bra. De dignar av frukt, som bara behöver lite mera sol och tid, så blir det både plommon-, äppel- och päronfest. Och mitt plommonträd, som jag nästan hade gett upp, känns väldigt lovande med hur mycket kart som helst.

Jag måste ut på nätet och kolla efter en ny batteridriven sax, som min svägerska fick i födelsedagspresent för ett par veckor sedan. De skulle formklippa växter, vet inte om jag vill göra det, men jag tyckte, att saxen var smart.

10 kommentarer:

Lavendel sa...

Det samme her med de nye træer. Jeg tror de skal have en god stor rod, før de evner at få blomster og frugt... Så næste år skal I måske knibe frugterne af, for at give roden en chance for at etablere sig....jeg har prøvet det samme med blommer.

ylva sa...

Hej! jag undrade just var du hade tagit vägen :-). Din strand såg ju inte helt fel ut !! Fantastiskt fint foto. Din dotter har ett konstnärligt öga !

För mig startar jobbet imorgon. Undrar om jag vaknar när klockan ringer ??


/Ylva

kristina sa...

jag tycker också att jag hade samma problem med nysatt körsbär för några år sedan. Nu torkar det inte bort, men fåglarna länsar trädet innan bären är mogna, så det går på ett ut.

Bloggullet sa...

Jag önskar att jag kunde ha massor med fruktträd, nu har vi bara ett körsbärsträd.

Låter bra med saxen som formklipper, det skulle kanske vara något.
Här också djunglar i rabatterna, jag låter det var tills i höst.
Kram

Strikkeheksen sa...

Kan kun synge med i koret, frugttræer skal ha´nogle år på bagen, før de kan bære ordentligt :-)

Lyder til du havde en vidunderlig uforstyrret ferie :-)

Helle : sa...

Velkommen hjem igen på bloggen, og tak for din hilsen på min :-) Frugttræer har jeg ikke noget kendskab til så det kan jeg ikke hjælpe med.

Carina sa...

Har saknat dig men räknade väl ut att du var bortrest på semester. Välkommen hem och hoppas nu få läsa om allehanda ting du har att berätta.

Mette Lykke sa...

Dejligt at have dig tilbage på bloggen.. Det må have været vidunderligt med 3 uger i sommer stuen..
Du skal nok få styr på din jungel.

Rosenvante sa...

Välkommen hem. Jag tillhör också de där som saknat dig och undrat var du tagit vägen. Skönt att du haft en härlig semester.

Anni sa...

Och jag har det precis som du, vilken otrolig djungel man komemr hem till - jag som ändå bara var borta i två veckor! Samma sak varje sommar!

Körsbärsträd har jag ett, surkörsbär eller moreller, och jag har också problem med att yttersta biten på grenarna torkar och blir brun. Men mitt är inte nytt, det fanns här när vi köpte huset för 16 år sedan. I år får jag inte moreller alls - jag som älskar att göra körsbärskaka och brukar koka världens godaste saft.

Och inte vet jag varför det blir så heller. Tyvärr.