fredag 31 juli 2009

Fick jag handarbetad?


Mer eller mindre hela tiden, men jag repade också upp mer eller mindre hela tiden! Jag hade tagit lite olika saker med bl. a. egyptisk bomull till en sommarblus, men det blev så ojämnt, när jag stickade på avigsidan, så jag gav upp.

Jag virkade en hel del, lättare för axlarna och händerna att virka än att sticka. Det blev megamormorsrutor i bomullsrestgarn, det blev små rundlar, och jag lärde mitt brorsbarn att virka en liten ruta. Hon skulle virka en filt, får se hur långt hon har kommit, när vi träffas till jul.

Jag påbörjade en strumpa, som jag tidigare är nästan färdig med i en grön ton, så nu får jag väl göra färdigt i stället för att det ska bli ufon, som jag repar upp igen.

Blev det handlat något under semestern?

, inget särskilt kan jag meddela. Den danska kronan koster ungefär 1,50 för oss "fattiga" svenskar att köpa, så jag kunde hålla mig i skinnet. Och när man sedan ser på nyheterna, att Danmark är det dyraste landet i Europa att semestra i, då förstår man att hålla i pengarna!
Men loppis går ju bra, och som sagt i tidigare inlägg så köpte jag en brödskärare. Det blev även lite sidenband, blixtlås och sammetsband till senare eventualiteter, allt kostade 5 kr styck (7,50 Sek), vilket jag tyckte var ett fynd, när det var nytt.

Garnet låg i en korg, tror att det är ull faktiskt. Det vita är entrådigt, och det ska jag färga så småningom. Det ceriselila är tvåtrådigt, får se vad som kan bli av det, och det gröngula har jag ingen aning om. Det följde med i priset av 28 kr ( 42 Sek).

Men jag gick med flit inte in i någon garnaffär, kom också bara förbi en på våra turer, pga. växelkursen. Det är ju inte så, att jag inget garn har, så jag överlever nog, men för mig var det för dyrt. Det kommer fler tillfällen i livet, när kronan har gått upp igen, eller vi reser i länder, som är förmånligare för oss. Men till danskarna kan det verkligen löna sig att komma över och handla hos oss i stället.

torsdag 30 juli 2009

Semestern i DK!

När vi kom till Danmark, vilade vi upp oss lite, men redan efter ett par dagar var vi på loppis och jag inhandlade lite garn, blixtlås, sammetsband etc. till väldigt förmånliga priser. Även en brödsåg av samma typ och färg som nedan fick följa med hem, så nu är det bara att baka riktigt danskt rågbröd och skära själv.

Vi hade bjudit familjen på en söndagsbrunch. Vi kände oss inte säkra på vädret, och därför beordrades männen att sätta upp min lillebrors partytältet, så vi kunde sitta inomhus, i fall att det skulle börja regna. Tyvärr var det den varmaste dagen hitintills på hela sommaren, mer än 30 grader, så männen svettades med tältet, och min mamma och jag svettades med maten! Som tur var skiftade vädret tills på söndagen med runt 20 grader och lite molnighet. Brunchen var lyckat och trevligt att träffa alla igen.

Pga. det skiftande vädret med regn var och varannan dag besökte vi även ett museum, Gas och brint(väte)museet i Hobro. Kul tyckte i alla fall jag, eftersom min pappa har kört ut gas på 60-talet. Barnen var inte helt så förtjusta. Vi tittade bl.a på en utställning, som precis hade öppnat "då farmor var ung", och jag såg en samling citronpressar och allt möjligt annat från 50- och 60-talet. Hobro däremot vet jag inte, om jag kan rekommendera Det mesta kändes semesterstängt, och det var oerhört svårt att överhuvudtaget få någon lunch. Vi lärde oss, att i Danmark tar man med sig mat och dryck hemifrån, vilket jag visste, men hade glömt bort. I Sverige äter man ofta ute, om man ska någonstans.

Min bror och hans familj har sommarstuga bara ett par kilometer bort, så vi gjorde ett par utflykter ihop, roligt för våra barn att få träffa sina kusiner. Vi var till Skivaren på västkusten, som skulle vara en strand med kändisar, men vi såg inga.

Råbjerg mile, en jättestor sanddyn som vandrar, var nästa besök. Det var nog en av de häftigaste saker, som vi gjorde på semestern. Att vandra upp på sandbanken, titta på utsikten, känna på sanden, väldigt speciellt.

Vi åt lunch/middag på hamnen i Skagen efter att ha besökt den tillsandade kyrkan, vilket inte var något särskilt. Grenen, den yttersta spetsen av norra Danmark, där haven går ihop, fick även ett besök. Vi var nog med sista bussen ut för klockan var en bit efter 18 på kvällen. Det var häftigt, särskilt eftersom det blåste en del, så man såg verkligen när haven möttes. Och blöta fötter fick vi, så alla sko fick komma på tork dagen efter!

Vi har besökt släkten, varit på en födelsedag, besökt ett akvarium, Aqua i Silkeborg. Vi har slappat och jag har virkat massor och repat upp massor, så det går på ett ut! Vi har varit i Fårup Sommarland, otrolig stor park, absolut värt ett besök, och vi har varit i Ree Park vid Ebeltoft, en otrolig sevärd djurpark. En dag åkte vi till Rebild, som annars mest är känd för att man kan vandra upp för kullar och ner för kullar, men nu visades det handarbete. Otroligt spännande tyckte jag. Det var verkligen alla former för handarbete representerad: lappteknik i olika former, makramé, vävning, träarbeten, glas, lera, halm, bokbinderi, scrapbooking, virkning, stickning ja allt, jag har säkert glömt något.

Hoppas att ni får lite idéer, om ni själva ska åka till Danmark, men kom i håg att ta med rikligt med pengar. Det är otroligt dyrt pga. den låga svenska kronan.

Online igen!

Nu har teknikern varit här, bytt dosan på väggen och jag kan surfa och hålla på på min gamla stationära med Windows XP igen. Jag gillar den datorn bäst, har svårt att vänja mig vid den bärbara, där det är Vista. Men, men det kanske tar en ände med förskräckelse, någon vacker dag, så vill inte denna dator heller, och jag kanske har glömt att spara allt på en dvd......Men nu är jag lycklig!

Alla bilderna ifrån Danmark ska jag titta igenom och sedan ska jag berätta om semestern och vad vi fick titta på.

Nu har jag lugnat ner mig!

Att gå runt i trädgården skapar ett lugn, som är svårslaget. Och det behövde ju jag efter samtalet med min fibernetoperatör. Vad passar då bättre än att upptäcka att min svarta stockros blommar. Ja, tittar man noga så är den väl mera mörk mörk röd eller lila än svart, men vacker är den, och det kommer flera blommar så småningom, då knopparna står på rad längre upp på rosen.

Äntligen kanske det händer något....

Alla måste ju fatta det: är det inget fel på min dator och inte heller i supportens ände, då måste det ju vara fel på något däremellan. Det säger väl sig självt eller....???!!! Så klart att en Liten Människa som jag inte ska komma och berätta det för stora fibernetbolaget i Lilla Staden, utan det ska de upptäcka själva, vilket betyder, att den Lilla Människan är utan Internetuppkoppling i ett flertal dagar och fortfarande måste betala för en tjänst, som hon inte får. Som sagt OK att vara utan Internet på semestern, men inte hemma eftersom det mesta sköts via Internet.

Men då blir Lilla Människan arg och tänker inte alls på meditation eller mindfulness, som hon faktisk borde så här i slutet på ledigheten, utan hon ringer till bolaget och hinner inte ens säga något efter presentationen, innan de säger: vi håller på att konfigurera en dosa till dig och kommer och byter i eftermiddag!

Så nu sitter Lilla Människan och tänker på tankeöverföring och dylika saker och ser framemot sin lilla dosa. Under tiden kan ni få titta på en bild av mitt absoluta favoritställa att ladda batterierna på. Som med alla hemliga ställen vill jag ha platsen för mig själv, men ni får titta på utsikten!

tisdag 28 juli 2009

Detta får ni inte missa!

Det är Allicen, som har hittat det på Youtube, så håll till godo.

Ingen ordning på tiden...

och mest synd om Stora Kärleken är det, för han har börjat jobba! Vi andra har fortfarande semester. Vi har fått otroligt sena vanor sedan sommarstugetiden i Danmark, så nu gäller det att vända på det hela och vända det rätt, annars får ledarna på barnens läger nästa vecka problem att få "de kära små" i säng och även att få upp dem!

Men vi har börjat ett nytt liv hur som helst; få se hur länge det varar...! Det äts mera grönsaker än på länge, mera frukt också och köttet begränsas till ett stycke per person. Vi har till och med hittat cyklarna, inspirerade av danskarnas otroliga kärlek till Tour de France som vi blev på semestern, ska det bli lite mera cykling, som kanske ger andra positiva effekter. Jag har läst in mig på, att alla resor under 5 km bör göras på cykel, för att vi alla ska få en bättre luft. Det betyder, att jag i princip ska cykla överallt här i Lilla Staden. Jag börjar med lite cykling med barnen, så får vi se, hur jag tycker sedan.

Och fibern är fortfarande inte ordnat, skulle ha varit det i går enligt teknikern, men icke.....tur att vi har annat nät att surfa på, annars hade man väl blivit tokig? Jag behöver ingen TV, men jag vill nödigt vara utan mitt Internet, fast det går bra på semestern. Men det är ju så mycket, man har flyttat ifrån personligt besök/telefon till Internet nu för tiden. Så därför får ni också vänta med bilder och text ifrån semestern, eftersom de ca. 1000 bilderna ligger på den andra datorn.

Nu måste jag hämta in tvätten, ser ut att bli regn, så vi hörs senare.

söndag 26 juli 2009

Körsbärsträdet och lite annat!

Man lämnar en någorlunda hyfsad utseende trädgård och kommer hem till en djungel! Många av växterna har växt oss långt över huvudet, så nu åker snart saxen fram eller stora häcksaxen eller till och med sågen. Det ser ut som regn i dag, har redan regnat tidigt på morgonen, så det blir nog en annan dag, att trädgårdsarbete ska utföras. Jag brukar klippa ganska friskt på mina ägor, det växer alltid ut igen och oftast mycket snyggare och tätare än tidigare. I bland hinner jag med en andra blomning i trädgården om hösten inte kommer för tidigt, så det finns mycket kvar att njuta av.

Men en fråga: mitt lilla körsbärsträd, som planterades förra våren, 2008, verkar inte må så bra, så jag behöver lite råd. Förra sommaren blommade det, men karten verkade torka bort och ramlade av. Så även i år. Det fanns fina nya skott, fin blomning och en hel del nya kart. Nu när vi återvände ifrån semestern ser allt intorkat ut, rör man vid karten, som är helt bruna, ramlar de av. Vad är fel? Har de helt enkelt torkat bort eller finns det något annat fel? Något som går att åtgärda?

Andra fruktträd i trädgården mår över förväntan bra. De dignar av frukt, som bara behöver lite mera sol och tid, så blir det både plommon-, äppel- och päronfest. Och mitt plommonträd, som jag nästan hade gett upp, känns väldigt lovande med hur mycket kart som helst.

Jag måste ut på nätet och kolla efter en ny batteridriven sax, som min svägerska fick i födelsedagspresent för ett par veckor sedan. De skulle formklippa växter, vet inte om jag vill göra det, men jag tyckte, att saxen var smart.

lördag 25 juli 2009

Hemma igen!

Hinner inte mera än att ge er denna bild ifrån stranden nedanför mina föräldrars sommarstuga, som vi fick låna i mera än 3 veckor, återigen fotat av Stora Dottern. Bara så ni ser att jag lever!

Vi har kommit hem ifrån en semester, som var alldeles underbar och helt utan Internetuppkoppling och nästan utan mobiltäckning. Och ja, vi fick i alla fall gå helt ut på vägen, om vi ville ringa, och det gjorde vi inte ofta, om vi överhuvudtaget tände för mobilen!

Återkommer med mera och fler bilder, men min vanliga dator här hemma har inget Internet, fick börja med att felanmäla fibernätuppkopplingen efter semestern, så jag sitter med den bärbara, som inte alltid är min favorit.

Ha' det tills vi hörs igen!