lördag 25 september 2010

Som jag älskar all-inclusive!

Danska gästerna är här och har intaget det nytapetserade gästrummet, och det innebär att jag inte behöver tänka så mycket. Maten kommer på bordet utan att jag behöver tänka så mycket, tvätten blir tvättat utan att jag behöver tänka så mycket, kläderna i stora högen blir reparerade; ja, överhuvudet taget kan jag nästan gå med huvudet under armen och slippa tänka så mycket.

Jag har fått danska damtidningar alltifrån värsta skvallret till fina tidningar med mycket stickbeskrivningar. På hyllorna i skafferiet står det rödkål, asier (inlagd gurka), tvebakker (en sorts skorpa), makroner (en söt liten kaka att använda krossat i exempelvis hemlagat glass), ymerdrys (krossat torkat rågbröd att lägga på fil) och självklart massor av danskt rågbröd i frysen tillsammans med fläskesteg (skinkstek med svål) och cuvette (en god oxstek).

I kväll blir det fiskefrikadeller, stekta små bullar av fiskfärs direkt importerad ifrån Danmark. Det finns vissa maträtter som jag saknar och längtar efter. Och jag vet att jag bara behöver säga kringla (en sorts bulldeg med bittermandelfyllning), så doftar det i köket ganska snart efter.

Det är himmelriket för en utvandrad danska att få besök av sina föräldrar.

7 kommentarer:

Rosenvante sa...

Pass på o njut nu. Det där låter verkligen jättelyxigt.

Lavendel sa...

Så er der jo sørget vel for dig!!!Håber I hygger jer rigtig
meget, den flæskesteg ville jeg godt sætte tænderne i, det laver jeg så godt som aldrig.

Ruta Ett sa...

Tveback och makroner har vi i Skåne också. Men här i GBG finns det inte alls och fleskesteg brukade min mamma göra med knaprig fleskesvær. Så himmelskt gott!
Du är lycklig du, som får allt det.
Mine tænder løber i vand.
Trevlig helg...

Astrid sa...

Vilka trevliga gäster du har. Vad skönt för dig :D
När vi hade danska gäster för några år sedan fick de alltid med sig Bostongurka hem för det fanns inte hemma i Danmark. Vår bäste vän kom från Danmark och han och hans släkt firade jul hos oss ibland.

Mona sa...

Ja men det låter härligt! Njut!
Kram, Mona

Manna sa...

Næh, hvor lyder det lækkert med en ferierende husalf, og så mange gode sager, at familien har haft med til dig.

Madame sa...

Det lyder vel nok dejligt, at du har besøg af dine forældre - herligt at I bliver forkælet :-)

Ja, jeg kan tænke mig, at der er forskel på madkulturen i de to lande.