fredag 4 juni 2010

Herre på täppan.....

Det kan man vara på mera än ett sätt. I dag var jag för första gången ensam och arbetade i sjukhusets arkiv. Jag trivs ju med att vara själv, bestämma själv och att det är lugnt och tyst.

Jag hade fått veta i början på veckan att det kommer att bli så på fredag, att jag skulle arbeta ensam, så jag kunde förbereda mig. Men stressen ligger hela tiden där och lurar för att bita sig fast i sinnet. Mina gamla mönstrar för hur jag hanterar dagligt arbete kan väldigt lätt ta över, så mera än en gång fick jag säga åt mig själv på skarpen att det räcker det du gör i dag. Använda lite mindfullness! Jag fick säga åt mig själv att ta rast, tyckte först inte att jag behövde det, det fanns ju papper som skulle sorteras in. Men de ligger ju kvar, papperen, antingen jag fikar eller inte, så det är bäst att skapa sig den rutinen att fika.

Så jag har varit herre på täppan i dag, men här hemma är det annat som är herre på täppan! Mitt evinnerliga ogräs som inte kan hålla sig tillbaka nu när både värmen och regnet har varit.

Här ovan finns det en hel hörna, som vi nog måste gräva upp! Det var tidigare min vilda löklund med mycket vilda tulpaner och andra lite sällsynta lökväxter. Det återstår väl att se om det finns något kvar att spara, som man kan rädda ifrån kirskålen.

Nedan finns mina vackra irisar och pioner, helt omgärdade av kirskål. Man kan inte annat säga än att det blir väldigt grönt!

Här ovan finns ett annat sorts ogräs, som jag inte riktigt är hemma på, men det ser till en början fint ut, innan det helt tar över en rabatt.

Det nästlar sig in även i bland bambus tillsammans med annat. det är så man blir tokig. Finns nog bara ett att göra, börja plocka det och kasta i sopsäckar och till tippen. I komposten är ju inte så smart.

5 kommentarer:

Madame sa...

Det grønnes også oppe hos dig - det er da en dejlig årstid, selv om vi må finde os i lidt skvalderkål og ukrudt.
Jeg håber, du kan klare stressen, som ligger og lurer. Husk at vi kan komme langt med nogle dybe indåndinger helt ned i maven.
Klem og rigtig god weekend til dig!

Ruta Ett sa...

Säga vad man vill om kirskål, men det är en bra marktäckare...
kram

Unknown sa...

Jamen så ser det nog ut i mina rabatter nu också, knölklocka och kirskål, tack för att du delar. Jag har på grund av tidsbrist negligerat rensningen sedan jag höstplanterade lökar och krukade perenner från Odla men visst, ogräset får agera marktäckare nu tills att jag hinner ut och ta tag i det. Som självaste danska Dronningen säger, nåt i stil med, att: rabatten ska vara välfylld för svarta land, ja då ska man inte hålla på med odling.
Knepet hos mig har varit att inte tillåta några gröndelar ovan jord av ogräset. Det har fått till följd att rötterna kryper längre upp och blir lättare att få bort, skulle jag hacka och luka så får kan man ju tänka sig hur ogräsrötterna förökas. Men kasta detta rotogräs i soporna för en liten bittebit av rot på fel ställe är just inget vidare. Späda nya skott av kirskål är goda i sallader och pajer. Och om en knölklocka hinner börja blomma så plocka med den i en bukett.
Önskar dig en trevlig semester.

Nette sa...

Du snakker om at grave op i det lille hjørne med vildnæs? Sådan ser hele vores kolonihave ud.
Vores græsslåmaskine gik i stykker sidste år, så vi har slet ikke været over plænen endnu. Hvilket også har medført, at samtlige bede ligner højt ukrudt.
Men vi skal i gang, den går ikke længere. På tirsdag skal der nyt maskineri i hus. :-)

Anni sa...

Knölklocka... BLÄ!