tisdag 12 maj 2009

Bilder ifrån trädgården!Mina backsippor. Jag älskar dem, då de är tidiga, har lite färg och allmänt verkar lite tuffa. Jag har flera olika, och de passar bra ihop med det mesta.


Min dyra kinesiska pion är på väg att blomma. Den blommade inte förra året eller året innan, så detta är tredje sommaren, men nu verkar det bli av. Jag tror dock inte, att det kommer mera än denna ensamma blomma. Jag älskar ju bl.a. pioner, även om de bara blommar under så kort en tid, så får jag en chans att handla én, så gör jag det. Pioner är vackra i buketter, det blir ganska maffigt och brukar komma med, när jag gör buketter till barnens lärare på skolaavslutningen. De är även fina, när man bara vill ha en blomma, som flyter i lite vatten i en tallrik eller i en skål.Mina botaniska tulpaner, tror att det är en vild turkisk sort. Jag är inte så förtjust i blomsterlökar, kommer jämt till att kultivera upp dem. Är blommorna lite speciella, så kan de få vara i det vilda hörnet av trädgården, där jag aldrig kultiverar, där det bara finns blomsterlökar.Mina gula kejsarkronor har ersatt de orangea, som fanns tidigare. De doftar inte gott, och bladen blir lätt lite gula, men de är vackra.Här är mitt rabarberbestånd, som Stora Kärleken älskar. Och vad gör vi med rabarbern? Mest blir det saft, i bland paj eller kräm. Såg ett recept på rabarberchutney, som jag kanske skulle prova. Det skulle vara gott till det mesta, när man grillar.Jisses vad det knoppas och nästan blommar i trädgården! Vi hade frost förra veckan, inte så kul med tanke på alla insekter, som vi behöver hjälp av nu.

Denna gula blomma vet jag inte vad heter. Den följde med, når vi slutade med vår kolonilott. Om man klipper ner den, kan man i bland få en andra blomning innan hösten kommer.Här kommer första bilden på årets röda löjtnantshjärta. Den är vacker, och jag har den på flera ställen i trädgården. Jag har även den något enklare "kusinen", fänrikshjärta. Den finner också ofta sin plats i buketter.Här är mina syrener, som står ute ved brevlådan. Hoppas att brevbäraren njuter av dem varje dag, jag ser framemot doften lite senare.Plommonträdet som jag har "stammat upp" lite. Mest för att barnen ska kunna gå i trädgården utan att gå in i grenar. Jag har även funderat på att bygga en bänk runt stammen eller att plantera en klematis, som får klättra, så inte stammen känns så kal.Min senaste rabatt vid ytterdörren. Växterna som jag handlade senast på Blomsterlandet räckte inte så långt, i alla fall inte mera än till denna rabatt, om man vill ha den lite fyllig. Klätterväxten till höger är en klematis, som jag trodde hade dött, därav köpet av en "Miss Bateman", som nu står någon annanstans.

7 kommentarer:

Rosenvante sa...

Så fint du har och vad långt det kommit i blommningen vid dig. Är så avundsjuk på alla med gröna fingrar, mina känns alldeles för svarta i det fallet. Men jag tränar.

Annela sa...

Jag älskar ocksä rabarber och rabarberchutney kan jag varmt rekommendera.

Pia sa...

Sikke en masse dejlige billeder. Rabarber er mums, laver selv rabarbermarmelade hvert år. løjtnantshjerte er en meget smuk blomst, forstår godt du syntes om den.

Caroline sa...

Härliga bilder av en jättefin trädgård, tack för titten!
Den gula blomman heter vårkrage, Doronicum orientale, och den sprider sig ganska lätt om den trivs.

Tant Grön sa...

Åh! så läckra bilder ! Och vad avundsjuk jag blir på att ditt plommonträd blommar, mitt har visat vitt i knoppen i flera dagar nu men sen står det och stampar. För kalla nätter, antagligen.

Birgitta sa...

Vad kul att få de dina blommor!

heidi sa...

så fint det är!!!! vilken vacker plats du bor på!