måndag 11 maj 2009

Konfirmation och tåg och härlig mat och virkning...

och en massa andra saker! Vilken helg det har varit! Vi har varit i Danmark med tåg, vilket innebär bussåkning ifrån vår Lilla Stad till Stora Staden, byte i Köpenhamn, och sedan upphämtat av min pappa vid vägs ände(Skanderborg). Det var en upplevelse både för barnen och för oss. Främst var jag så imponerad av, att så mycket människor faktiskt åker tåg med allt vad det innebär av kånkande på packning och barn. Sedan är ju servicen på tåget ungefär som på flygplan, speciellt på danska sidan med en vagn, som kommer runt och säljer godsaker.

Jag hade hittat ett mönster på en virkat kofta ifrån Drops R-525, men trots att jag började flera gånger, så kom vi inte överens, och det blev inte snyggt. Garnet är Marks & Kattens Scilla i en stärk grön färg, merceriserad bomull. Jag hade bestämt mig för, att det inte skulle bli en sjal! Så nu blir det en kompromiss: jag virkar upp ett nystan i mitt vanliga snäckskalsmönster med virknål nummer 6, blir en liten triangel. Av dessa ska jag göra fyra styck, så virkar jag ihop dem och har på detta sätt ett ryggstycke av en kofta. Ev. får jag virka lite till runt om så det passar min storlek. Sedan får jag se hur jag ska fortsätta, men det blir lite som att vika ett kuvert.

Konfirmationen blev en stor överraskning för både min man och våra barn, men inte desto mindre mycket positiv. Det var en fin fest med mycket god mat, mycket tal och speciella sånger skrivna för konfirmanden och vilket presentbord! Stora Dottern kastade långa blickar mest av förundring, eftersom vi inte gör så i Sverige. I Sverige är inte konfirmationen så stort ett projekt som i Danmark, man har ingen "Blå Måndag", dvs. måndagen efter konfirmationen, då konfimanderna är lediga ifrån skolan och får gå själva på stan och spendera lite av de kontanta presenterna, och festerna är inte så storslagna. Så vi säger än en gång: Grattis Sofie och hoppas att du får en fin Blå Måndag i dag i Århus med alla kompisar.

Det var trevligt med en lill-semester, kul att åka med både buss och tåg, men tyvärr sover man alldeles för lite, vilket ger huvudvärk och trötta barn. Nu ska vi bara slappa, tvätta lite och försöka sova ordentligt hela veckan. Nästa helg åker vi på idrottshelg i Eskilstuna med barnen, så har ni tips om garn och tyg i den staden så lämna dem gärna.

12 kommentarer:

Mommonii sa...

Så roligt att höra att du haft en trevlig resa! Och vilken fin idé, det där med "blå måndag", att få en ledig dag för att få fira att man blivit firad...Det borde man få efter alla bemärkelsedagar!

Mia stickar sa...

Visst är det kul att få fara bort och göra "något annat"! Blå måndag var ingen dum ide!

ylva sa...

Låter som en fullspäckad helg men trevlig! Själv sitter jag här i morgonrocken (fortfarande)och slappar, har jobbat helgen och har min lediga dag idag. Bestämde mig redan igår att jag skulle ta det lugnt så jag njuter av att inte göra någonting....Because I´m worth it !

ha det gott !

Unknown sa...

Det er lidt sjovt at få at vide lidt om forskellene mellem den Danske Kultur og den Svenske Kultur :-) Dejlig I alle havde en god tur :-)

Madame sa...

Så har vi været til konfirmation meget tæt på hinanden i bededagsferien, jeg var i Skanderborg. Det var sjovt at læse din beskrivelse. Jeg var ikke klar over, at man gør mere ud af konfirmationen i Danmark ;-)

Blipp sa...

Det låter som en rolig helg, undrar vad ni åt....kanske får vi snart se en bild på koftan? Den låter spännande.

May Anna sa...

Og jeg troede, at konfirmation bled fejret på samme måde i broderlandet.
Ja, man bliver da klog af at læse blog.
Glæder mig til at se det nye grønne hækleprojekt
En god mandag til dig

Boel sa...

Och jag tycker att du har en så fin blogg jag med den fina Amaryllisen längst upp.

Blå måndag låter som något vi ska införa i Sverige, kanske inte just bara till konfirmationer utan efter alla högtidsdagar.

Hoppas du får en trevlig vecka!
Boel

SF sa...

Vilken fin konfirmation det verkar ha varit. Det låter lite som i Norge, tyvärr är det inte samma fest här. Jag har en konfirmand här hemma till sommaren och jag hade en häromåret. Vi har försökt göra det så festligt som möjligt, men det blir inte riktigt samma sak.

Rosenvante sa...

Det lät väldigt mysigt. Tycker det är skönt att åka tåg och slippa bilen. Håller helt med alla de andra. "blå måndag" borde finnas här också och även för alla bemärkelsedagar. Koppla nu av och njut av minnena du fick efter helgen. Koftan får vi väl se bild på senare antar jag. Lät väldigt spännande i alla fall

Helle : sa...

Hvor lyder det godt at I havde en god tur. Jeg troede at konfirmationen blev holdt på samme måde hos jer som her nede.

Astrid sa...

Blå måndag - vad härligt det låter!
Kan tänka mig varje måndag så=)
Du frågade om garnbutik i Eskilstuna. Här är en som inte ligger så jättelångt från centralstationen.
http://www.eniro.se/query?search_word=nystvindan&geo_area=eskilstuna&what=all
Tyg har jag inte koll på, tyvärr.