söndag 19 april 2009

Star wars tröjan på!

Nu på morgonen kom tröjan på, och Lilla Sonen var så nöjd. Han har redan varit ute i den med en väst på. Det är lite varmare i dag än i går, solen är framme och himlen är blå. Så blocka den får bli när den åker i tvätten.

Tröjan är stickat i en svart ullblandning ifrån Rusta, 150 g/nystan, på sticka nr 4 (nr 3 till ribbkanterna). Mönstret är Drops nr 85-10, och till Lilla Sonen är det stickat i storlek s/m , så den är inte stor i storlekarna, eftersom Lilla Sonen normalt drar runt 160-170 cl. Broderingen av Star wars har jag redan skrivit om längre ner i ett annat inlägg. Jag sydde i hop den på symaskinen, lätt och enkelt. Fästa trådarna var inte så tidskrävande, eftersom nystan gick på 150 g, så räckte det väl till ett bak- eller framstycke eller ärm.

Om ni tittar bakom Lilla Sonen, ser ni en sjal, som hänger på räcket. Det är det svarta virkade sjalet, virkat i samma garn, som Lilla Sonens tröja. Det garnet är användbart till mycket.

Kakan provsmakade vi i går kväll, och den var oerhört mastig! En väldigt liten bit räckte gott och väl, för att man skulle bli nöjd. Den är väldigt söt, men oerhört god!

I dag står menyn på först Stickcafé, och sedan har min mamma lagat en rönnbärsfilégryta, som ska avsmakas. Stora Kärleken och min pappa har byggt om vår stora kompost, så den blir ännu stadigare och lättare att tömma. Den får just nu olja för att hålla vår tid ut, som de säger, gubbarna. Ska fota den vid ett senare tillfälle.

Rönnbärsfilégryta, i parentes på danska:

500 g fläskfilé (mörbrad)
1 purjolök (porre)
1 köttbuljong tärning (1 terning ködbouillon)
1½ dl vatten
6-10 st enebär
1 msk soja (1 spsk soya)
3-4 msk rönnbärsgelé
2 dl creme fraiche/kokbar yoghurt

Fläskfilén skärs i strimlor, läggs i en gryta och steks lätt. I en stekpanna steker du skuren purjolök lätt och häller det över fläskfilén. Resten av ingredienserna läggs i och småkokar i 20 min. Tycker du inte att såsen räcker, späd med mera vatten eller creme fraiche. Serveras med ris eller potatis och bröd/sallad.

12 kommentarer:

Astrid sa...

Det där låter riktigt gott. Nu blev jag hungrig :)
Lite nyfiket: vad är det för redovisning du har där till höger?
(frågar ekonomen) Inget krav att svara :)

May Anna sa...

Så fin sønnikes sweaters er blevet.
Menuen lyder super lækker, den må jeg prøve engang.
God søndag til dig.

Pärlmudden sa...

Vad fin tröjan blev! Fläskfilegrytan låter mumsig, får nog ta o spara receptet till någon gång.
Ha det gott
KRAM

Rosenvante sa...

Det blev ju så bra med det broderade monogrammet på tröjan. Visst är det skönt när det är några trådar att fästa bara. Det där med enbär i såsen har jag kört med några gånger och det ger en speciell smak men rännbärsgelé har jag aldrig testat, får köpa hem och prova.

Cathis stick och sy sa...

Hej
Så fin tröjan blev.
Idag när jag gjorde mina sittunderlag önskade jag att jag haft din maskin.Det hade blivit så fint att brodera direkt på underlaget.Ha det så bra.
Och lycka till på jobbet i veckan också
Catharina

Kludemutter sa...

Sej bluse ;)
Så kan godt være stolt.
Yt.

Anonym sa...

Så fin den är! Förstår att han är nöjd.

Anonym sa...

Lyder rigtig lækkert!
Og fed trøje!! :)

Strikkeheksen sa...

Perfekt trøje - kan godt forstå, han er glad for den og må vise den frem :-)

Helle : sa...

Ej hvor er han sej !

Den gryderet lyder da godt ;-)

Kristina sa...

Man kan säga mums till det hele, sjal, tröja, ronnbärsfilé!

Anonym sa...

Det där lät riktigt gott!!
Inte visste jag att man kan sy ihop stickade delar på symaskin! Jag har alltid problem med att få det snyggt när jag ska montera...

Önskar dej en fin vecka!!