tisdag 1 september 2009

Jag var på dockkurs igår. Det var hur spännande som helst, och jag hade glömt kameran, vilket de andra påpekade, eftersom de visste, att jag hade en blogg! Så ni får hålla tillgodo med bilder hemifrån.

Här kommer ett försök till beskrivning av vad just jag gjorde, kan ha glömt något:
Först fick jag en stor kasse med ull. Det jag skulle börja med var att göra ett huvud till Waldorfdockan. Och jag som inte har någon kraft alls i mina fingrar eller händer. De andra deltagarna, som satt med sina dockor och hade olika lång erfarenhet, berättade att det skulle jag snart få!

Först tog man 70 cm tubgas à 4,5 cm bredd, ett litet snöre av mattvarp och band ihop det i ena ändan med en dubbelknut, typ råbandsknop, som inte gick upp. Jag lade den åt sidan.

Då var det dags för ullen. Jag fick pressat ihop den täta, feta ullen till en boll, ungefär i storlek som ett större äpple om ni vill ha en jämförelse. Sedan rev jag strimlor av den platta ullen (översta bilden), som var både lättare och fluffigare än den till bollen. Strimlorna skulle vara ungefär 10 cm breda och 70 cm långa och läggas i en stjärna. Du behövde alltså 4 strimlor. I mitten på stjärnan skulle min boll ligga. Jag skulle då vika strimlorna inöver bollen, så det så ut som en maraccas, när jag höll i den. Över detta skulle tubgasen dras, efter att jag hade vänt ut och in på den. En bit tråd av mattvarp bands två varv under huvudet ganska stramt och fästes med dubbelknut.

Nu var det dags att titta på huvudet, vad som kändes som bak och fram, och vart man kunde placera ögonen. En ny tråd av mattvarp klipptes av och jag fick binda det runt huvudet i ögonhöjd med två varv ganska stramt, dubbelknut gjordes vid ena örat. En annan tråd av mattvarp fick jag binda om huvudet två varv från öra till öra, upp över huvudet och ner under hakan. Dubbelknut bands vid det andra örat efter att ha dragits åt ganska stramt. För att säkra dessa trådar sydde jag några stygn vid varje öra med den tråd, som blev över efter knutorna, så du ska inte klippa av det, innan du har sytt stygnen. Jag vek ner den bakre ”ögontråden” under nacken så långt det gick. Det är ganska mycket av de ihopsamlade strimlorna, handtaget på maraccasen, som stickar ut och av dem ska du försöka göra ett axelparti. Ev. kan du behöva dra bort lite av ullen och även klippa bort lite gastub. Du knölar sedan ihop ullen under huvudet, formar, sätter nålar för att hålla ihop och syr ihop gastuben under axelpartiet

En bit hudfärgat tricot för huvudet dubbelviks, klipps lite rundad i det öppna hörnet, sys med tråckelstygn för hand på en kortsida och på långsidan. På kortsidan rynkar du ganska kraftigt. Den vänds sedan ut och in och träs över huvudet. Efter det är det dags att dra tricoten över axelpartiet, fästa med nålar och sy fast under axelpartiet.

Så långt har jag kommit på en kurseftermiddag. Som läxa fick jag hem ytterligare tricot, där det hade ritats kropp med ben och armar, och där skulle jag sy zig zagpennsträcket och sedan klippa ut med lagom sömsmån. Jag har sytt, men jag har inte klippt ännu, vill nog ha lite mera råd. Jag har även fått hem en halstråd, men jag är inte helt säker på dubbelknuten, så det väntar jag med.

Vi ska träffas igen om lite mera än tre veckor, så jag kanske blir modigare till dess och klipper ut kroppen och armarna. Men det är precis lika kul som allt annat i handarbetsväg, så jag är glad, att jag blev tillfrågad och följde med. Fortsättning följer….!

11 kommentarer:

Cathis stick och sy sa...

Hej
Det kommer säkert att gå bra.Minns själv att jag var lite villrådig inför alla steg.Men det var väldigt roligt.Jag producerade en antal innan jag la av.Sen kom så mycket annat som krävde sin tid.
Ha det bra
Catharina

Rosenvante sa...

Oj, det lät invecklat, men säkert jättekul när man kan eller i alla fall klarat av en. Lycka till. Vi får väl se det färdiga resultatet sen hoppas jag.

Mia stickar sa...

Gick en kurs när barnen var små och gjorde ett antal. Jag minns inte alla moment nu men jag känner igen det du skriver!

Karin Grøn sa...

jeg var som ung bidt af Rudolf Steiner og skrev speciale om det på børnehaveseminariet og var i praktik på Marjatte ved Præstø i 14 dage. Der fik jeg også lavet dukker- dog ikke de store men de små til dukkespil som jeg synes var sjovere at lave. Jeg synes det er svært at lave hovedet livagtigt nok til de store dukker, men spændende er det. Held og lykke med det.

Karin Grøn sa...

jeg var som ung bidt af Rudolf Steiner og skrev speciale om det på børnehaveseminariet og var i praktik på Marjatte ved Præstø i 14 dage. Der fik jeg også lavet dukker- dog ikke de store men de små til dukkespil som jeg synes var sjovere at lave. Jeg synes det er svært at lave hovedet livagtigt nok til de store dukker, men spændende er det. Held og lykke med det.

Anonym sa...

Hejsan!
Vilken utflykt du varit på, bussresa!! Det lät kul!
Jag sydde själv waldorfdockor för flera år sen, när fingrarna var med mej och det är så kul! Ingen blir den andra lik och varje docka har sin personlighet!
Ska bli kul att följa dej och dockorna!

Önskar dej en fin vecka
Kram Maria

Anni sa...

Hihi, jag trodde att det var kaninöron på gång!

Assishantverk sa...

Vad kul att gå på dockkurs! Ska bli spännande att följa din docka!
Assi

Helle : sa...

Hvor bliver det sjovt at følge din dukke. Dejlig sted du har fået til at sidde og si.

chaos sa...

Vad roligt! Det skulle jag också vilja lära mig! Kramis

Karin sa...

Vilken skaparglädje det finns hos dig! Hoppas vi får se bilder på detta projekt när det är klart./ Karin