onsdag 6 januari 2010

Bröd!

Upptäckte i går kväll att vi inte hade mera bröd i huset. Så klart hade vi knäckebröd, men vi ville ha riktigt bröd till frukost. Hur kan det komma sig att vi inte hade mera bröd? Av den simpla anledningen att jag hade bestämt, att jag skulle baka allt själv igen, precis som jag gjorde, innan jag började jobba efter att ha gått hemma med barnen i en längre period. Och nu hade jag trott att det fanns mera i frysen än det gjorde!

Att baka är ingen uppoffring ifrån min sida, jag älskar att baka, man tänker så bra under tiden. Nu går dock tankarna i en annan riktning - mot surdegens förlovade land! Bröden i går kväll eller natt, de var först färdiga efter kl. 01 (men det är ju helgdag i dag), blev bakade med vanlig jäst, man ska ju inte kasta det man har köpt, men jag ska prova på surdeg nu. Så Stora kärleken och Lilla Sonen blev skickade till affären, ja vi skulle handla ändå, med en lista på olika mjöl och fröer/kärnor samt aprikoser.

Jag har blivit inspirerat här samt av min stickkompis A., som bakar allt sitt rågbröd själv. Jag har fått surdeg av A., men den dog, glömde väl att mata den, antar jag, men nu ska jag försöka igen. Men som ni ser ovan så har jag satt både surdeg av råg och vildjäst. Jag ska prova på båda.

Att baka i går kväll var ett genidrag! Termometern visade -21,6*, så vi behövde lite värme i huset. I dag har den sjunkit till -16, men det är smällkallt och bilarna har svårt att starta och det var kö på gatan i morse till den, som kunde hjälpa till.

Annars är sockorna och jag inte kompisar längre. Stickningen ligger i soffan och jag sitter vid matbordet och tittar på den. Vi har blivit osams om hälen, stickningen och jag, men det blir säkert bättre, när jag får tag i en beskrivning, som passar. Sockan är ju lite av ett hopplock!

5 kommentarer:

Helle : sa...

Lyder dejligt med hjemme bagt brød MUMS !

Losarinas mor sa...

Uf, hvor koldt ! Hjemmebagt brød er der bedste :-)

Anonym sa...

Hejsan!
Så längesen jag satt vid datorn nu!
Jag älskar också att baka, hembakt smakar alltid så gott!
Så fint garn du stickar sockar. Jag har titta på flera olika beskrivningar till sockar, men där går jag bet, nån gång kanske jag får till det...

Hoppas att allt är bra med er alla annars!

Jag önskar dej en god fortsättning och att 2010 blir ett bra år!

Kram till dej

Anni sa...

Oj, vad jag skrattade gott när jag läste om dina omärkta påsar som hittades vid avfrostningen av frysen. Precis så har jag det också! Många saker som inte alls ser likadana ut i fryst tillstånd som när de läggs in i frysen - jag som var så övertygad om att jag skulle veta vad påsen innehöll!

En slatt vaniljglass och en slatt kokoksmjölk ser likadana ut i fryst tillstånd, men inte i tinat...

Surdegsbak ägnar jag mig åt numera, jag har faktiskt provat att frysa in lite surdeg när jag har mycket och det verkar fungera! Så får du igång dina degar är det värt ett försök med att frysa in en del - MEN glöm inte att skriva på påsen!!!!!

Tant Grön sa...

Surdeg höll jag också på med en gång i tiden men jag lyckades alltid ha ihjäl den. Har också ett stort antal youghurt-kulturer och kefir-dito på mitt samvete.....Hoppas brödet blev gott! Finns inget som får en att känna sig så duktig som när man har hela köksbänken full med nybakat....