tisdag 23 december 2008

Kvällens eskapader!Så har jag gjort lite av varje i dag, bl.a. varit med Stora Dottern och Lilla Sonen och sett Madagaskar 2 här på eftermiddagen. De tyckte den var bra, jag tyckte inte om den. Mitt misstycke handlade mest om ett otroligt dåligt språkbruk, vilket jag hoppas ligger på en dålig översättning, inte att den amerikanska versionen var så dålig eftersom jag gillade 1:an! vi var även och handlade lite blommor, men de ska jag fota en annan dag.

Här på kvällen har vi bakat, griljerat och kokat början till ris a l'amande, en dansk version av kall risgrynsgröt med vispgrädde. Barnen och Stora Kärleken har fått önska sig var sin kaka, så det blev kladdkaka för deras del och mjuk bananpepparkaka för hans del. Skinkan har vi denna gången griljerat annorlunda, vi har redan ätit 3 skinkor denna jul, så nu kände vi för något annat. Griljeringen kommer ifrån tidningen Tara, som har ett recept med lite sting. Jag har modifierat det lite, så vi gjorde så här:

1 dl muscovadosocker
1 dl dijonsenap
1 msk färskriven ingefära
2-3 msk ströbröd

Rör ihop de tre första ingredienserna, bred detta på skinkan, strö över ströbrödet och skjuts in i ugnen. Vi får veta i morgon om det var en spännande skinka eftersom det äts till frukost på macka.

Risgrynsgröt gör jag alltid enligt förpackningen utom den sista kokningen på 30-45 min. När mjölken har kokat upp, gör jag som min mamma: virar grytan in i en stor filt eller ett täcke och låter det stå i 6-8 timmar. Det gör att den kokar ihop utan att brännas vid och man behöver inte passa den heller. Vi gör så om vi äter risgrynsgröt till vanlig kvällsmat eller som nu när det ska blandas med vispgrädde, socker och vaniljsocker till ris à l'amande och ätas kall med varm körsbärssås.

I morgon tror jag att jag ska börja på något nytt i stickväg eftersom Superkarlan och jag inte är överens. Jag vet inte vad, men det blir en del filmer att titta på, så det är härligt med en tv-stickning och det är inte Superkarla för mig.


5 kommentarer:

Helle : sa...

Det ser lækkert ud det hele.

Rigtig glædelig jul.

Fru P sa...

God Jul önskar jag dig med! Tack för tipset om risgrynsgröten, har väl tänkt prova på det viset nån gång, men...nu ska vi äta tomtegröt till frukost, färdigköpt.

Anonym sa...

Ha en riktigt God Jul, du som jobbat så hårt och fixat allt kan äntligen ta det lugnt och njuta!

Carina sa...

Man tackar och bugar. Ska snart iväg på lite julfirande med familj och vänner.

Kram Carina

stickkatten sa...

God fortsättning önskar Mona