fredag 2 januari 2009

Köpstopp!

Jag har googlat lite på ordet köpstopp, eftersom det är nytt år, och man har en säregen vilja att måste förkovre sig i nya ämnen. Jag såg ordet på en blogg och blev nyfiken. Det handlar alltså om livet, hur man lever, hur man använder sin lön/inkomster, till vad och varför och om man verkligen måste handla. Att man köper mer än man behöver är väl en allmän känd sanning, läste på en blogg att bara man går in på IKEA försvinner 700 kr, fast man bara hade tänkt investera i ett paket värmeljus för de är ju billiga där! Det ligger något i det i alla fall för oss........

Hur ska man då resonera? Ur vilket perspektiv väljer man att köpstoppa livet? Är det för att man upptäcker att julmånaden har kostat för mycket? De flesta verkar utöva köpstopp ett år och nästan alltid ifrån ifrån 1/1. Är det ur miljöperspektivet? Att vi inte kan fortsätta leva på vårt invanda sätt med flera bilar i hushållet, handla och släng, sopor som samlas på hög och vi inte vet, vad vi ska göra med dem? Är det ur samvetet för människor i 3. världen och deras arbetsförhållanden? Att vi inhandlar kläder på H&M så otroligt billigt, funderar inte på vad som blir kvar i början av kedjan? På flera bloggar hade man köpstopp på just kläder och inredningsdetaljer till hemmet. Dessa bloggar var ofta inte på ett år utan på en månad eller ett kvartal. Varför just den tidsperioden?

Jag funderar på varför jag hakade upp mig på ordet och började googla på det.
 • Har vi i vårt hushåll köpt för mycket saker, mer än vi behöver?
 • Hur rensar vi ut och vad gör vi med det?
 • Har vi köpt för mycket kläder eller skor?
 • Köper vi billigt eller kvalitet?
 • Köper vi second hand?
 • Äter vi för mycket mat?
 • Köper vi ekologiskt och rättvisemärkt?
 • Hur många bilar har vi och hur transporterar vi oss?
 • Bor vi för stort?
 • Renoverar vi bostaden ur ett miljöperspektiv?
 • Är vi nöjda med vårt liv?
Det finns massor med frågor, som man kan ställa sig själv, och som man inte alltid får svar på under en kaffepaus, så frågorna kvarstår. Vad gör vi med dessa frågor och hur hanterar vi svaren?

Utöver köpstoppet finns det ofrivilligt köpstopp, alltså där man behöver handla, men inte har möjligheten pga. inga inkomster eller för låga. Jag tror, att jag behöver sticka några varv och fundera på allt. Skriv gärna hur du tänker eller vad du tycker, intressant för mig att veta.

2 kommentarer:

Strikkeheksen sa...

hmmm, under alle omstændigheder tror jeg, det er godt at reflektere lidt en gang imellem og så gøre det så godt man kan.

Jeg øver mig hele tiden i at blive mere bevidst om hvad jeg spiser, hvad jeg køber og hvilke ressourcer, jeg forbruger. Jeg bliver vist aldrig perfekt ;-) men jeg forsøger at handle ud fra den viden, jeg har og den flytter sig hele tiden :-)

Tussegumman sa...

Bra tankar du har. Jag tror att man behöver ta till sig och se igenom sitt liv vad man kan minska på och vad man kan återanvända. Jag gillar att gå på loppisar det är ett av mina stora intressen. Då återanvänds ju mycket av det som folk annars kastat i bingen. Men jag tycker i det hela att vi konsumerar verkligen mycket mer än vi behöver. Särskilt juletid det är som om människor inte kan tänka själva då utan blir medragna i julstressen av vad som skall finnas på bordet.

Dyra julklappar, slit och släng. Mycket bra ämne du tog upp. Jag får nog fundera en stund och återkomma till dig med nya tankar och ideer. En god fortsättning på det nya året önskar jag dig och jag skall börja se över vad jag har hemma. /Kramar Tussegumman