lördag 3 januari 2009

Tankar kring köpstopp!

Nu när man ändå är sjuk och ligger under täcket i fåtöljen och hostar, så kan man likaväl använda tiden till att tänka skriftligt, för jag orkar inte sticka just nu. Jag har funderat på köpstopp i någon form, och hur jag skulle kunna göra.

Ett är att bara låta bli att köpa eller handla. Vi skulle ledigt kunna leva ett bra tag på frysen och förrådet med lite komplement av mjölk och frukt/grönt. Hur mycket tid skulle det gå åt att försöka göra maten själv i förhållande till, om man skulle köpa den rakt av? Vad skulle man spara i pengar och vinna i tid gentemot bättre smak och kunskap om innehållet i produkten? Att ha ett lager är oekonomiskt ur familjens synpunkt men bra för livsmedelsaffärerna och lagrar man, köper man ju inte färsk mat med enkla ingredienser och bra smak/bibehållen näring. Vi handlar faktiskt sällan ekologiskt och rättvisemärkt, men det borde ju enkelt gå att ändra på.

Om vi låter bli att handla eller köpa, så samlar vi inte på oss saker/kläder. Vad gör vi med det, som vi redan har och behöver rensa ut? I familjen har vi sålt en hel del på både köp och sälj i lokaltidningen och på loppis, gett bort till grannar eller olika välgörande ändamål/organisationer. Det finns ju så mycket i våra skåp, som man i princip aldrig använder. Jag läste någonstans, att man bara använder en femtedel av de kläder, som finns i garderoben, stämmer det? Men vi har absolut inte tomt, hyllorna är ganska fulla med kläder och saker. Jag måste medge, att under hösten 2008 har vi hållit igen på klädfronten till alla i familjen, eftersom man ändå inte kan bära mera än ett sätt kläder åt gången, och vi har en bra tvättmaskin!

Transportfrågan blir inte lätt. Vi har som många andra i vårt område 2 bilar, de är inte gamla och heller inte nya. De är inte miljöbilar. Vi hade en bil, när jag var hemma och föräldraledig. Jag åkte mycket buss på den tiden, och har praktisk taget inte gjort det sedan dess. När jag började arbeta, var det alltid den, som jobbade över, som hade bilen. Det blev fel att hämta trötta barn på fritids med cykel, fast jag vet, att det är vanligt i landet jag kommer ifrån. Vi har funderat på att byta till en miljöbil och bara ha en bil. Det går bra på somrarna, när barnen kan ta sig ifrån A till B själva, men inte vintertid, när det är mörkt. Jag känner, att detta verkligen är en fråga, som behöver diskuteras mera hos oss.

Under all den tid som vi har bott här, har vi renoverat/byggt flera saker varje år. Produkterna, som vi har använt har varit av kvalitet och oftast miljömärkta både inom- och utomhus. Vad vi har kunnat göra bättre, och som jag kommer att tänka på i framtiden är att planera inköpen till ombyggnationerna bättre, så man inte åkte fram och tillbaka tusen gånger. Vi har ofta köpt det på närmaste stället, vilket inte alltid har varit det billigaste. Jag funderar på, om man skulle ha lagt en beställning på alltihopa, om det då blivit billigare även på det närmsta stället? Med Internet går det att undersöka det mesta nu för tiden.

Sedan kommer frågan om jag är nöjd med mitt liv? Omedelbart skulle jag säkert säga ja, men tänker man efter i olika perspektiv kanske jag inte är nöjd. Orsaken är, att jag ställer mig frågan, bara det att den kommer upp på agendan måste ju betyda, att det är tid för en förändring.

Jag tror, att ni ute i bloggland, som läser min blogg och lämnar så rara och intressanta
kommentarer, kommer att läsa mera om mina funderingar, samtidigt som jag kommer att krydda det med små och stora händelser både ifrån min vardag och om handarbete och trädgård.

4 kommentarer:

Maria sa...

Spännande med dina tankar, som liknar dem jag själv har. Sista året har min konsumtion varit betydligt mindre än tidigare och jag försöker tänka efter lite mer innan jag handlar. Handlar man för att man behöver något eller för att man vill bli tillfredsställd på något annat sätt? Efter att knappt ha köpt några kläder till mig själv under hela hösten har jag gjort några riktiga fynd på rean. Plötsligt känns även detta roligare när man fått längta lite. Nu är jag dock rätt nöjd igen och har bestämt mig för att inte handla några mer kläder på ett tag.

Medea sa...

Otroligt intressant det du skriver om. Jag har också funderat på att planera maten efter vad vi har hemma istället för att skriva matlista och sen handla det vi inte har. Har det dessutom som en punkt på min 101-lista.
Kul att du tittade in förresten.
Kram i natten från Efwa

STICKKATTEN sa...

Köpstopp kanske är det ett sätt att vi slutar med slit och släng och börjar återanvända saker och ting. Själv har jag tänkt lite så.
Hälsningar från kallt norrbotten

chaos sa...

Det är fina tankar! Det är kul att det blir flera som börjar fundera på sådant. Jag har klarat av ett år utan att köpa kläder ( några enstaka underkläder har jag fått köpa, jag funderar på att fortsätta men om jag hittar ett par byxor i ylle så köper jag dem eftersom det är kallt och jag har försökt byta mig till sådana i två år. jag funderar på att köpa second hand, vi får se. Jag försöker hålla mig till ekologiskt och rättvisemärkt på mat och allt jag köper men det kan vara tufft. Det gäller att börja i liten skala och gå därifrån men aldrig ge upp!