tisdag 25 augusti 2009

Beslut!

Varför är man tvungen att ta så många beslut? Det finns ingenting längre som bara kommer i en upplaga, klappat och klart, utan du kan alltid välja. Kan och kan är det egentligen inte utan du måste välja och ofta inom ett visst datum……….eller fylla i en massa papper, som måste skickas i väg eller tillbaka med barnen till skolan. Det måste väljas aktiviteter både för barnen och ibland någon rolig kurs för oss vuxna, men det måste göras i tid annars kommer du kanske inte med. Du måste välja elbolag, telefonoperatör och bensinbolag, ja kanske till och med bank och försäkringsbolag för att få de bästa villkoren. Ska Stora Dottern konfirmera sig och vart ska det gå för sig? Och förresten aktiviteterna måste byta dag annars krockar det med det och det! Lägerskola med en veckas varsel: finns det stor ryggsäck, sovsäck, tält och kommer hon fortfarande i sina gummistövlar? Skolfoto ja eller nej i år? Och jag kan fortsätta i en oändlighet.

Just detta med olika val eller beslut som måste fattas tänker jag ofta på, eftersom jag numera inte tycker om att välja. Det är påfrestande att ens välja kvällsmat eller kläder. Jag tycker, att det bara skulle vara att trycka på en knapp, så kom resultatet sådär lite ”Kalle Anka-förenklad”, men icke……du måste aktivt välja, och alla dina val ska vara väl underbyggda, vilket innebär att du måste ta reda på saker, undersöka, prata med folk, som har gjort likadant. Det är det som är påfrestande, att man vet att det ligger mycket jobb i ett val.

Jag har ingen beslutsångest, har jag kommit fram till i mina tankar. Utan det är mera det, att det inte händer så mycket med mina val. Jag kan helt enkelt inte besluta mig, jag tycker inte att det är spännande och jag är inte intresserad. Jag låter gärna andra bestämma nu för tiden, eller om vi är ute och äter på restaurang tar jag likadant som personen innan. Hur hanterar man detta praktiskt? Jo, jag låter Stora Kärleken bestämma allt vilket kanske inte går fort eller blir av överhuvudtaget i bland, men det gör inget heller. Jag brukar säga att det inte var viktigt då!

7 kommentarer:

Losarinas mor sa...

Du har måske bare brug for en pause med alle de valg.
Tid til at mærke efter , hvad du virkelig gerne vil vælge.

Call design sa...

Bra sätt du beskriver just det här svåra att ta beslut eller inte, säga nej eller!
Inte lätt och jag känner igen mig i det du beskriver!
Många må gott hälsningar

Blipp sa...

Saknar ibland, planekonomi och halvtomma affärer......

Rosenvante sa...

usch ja, alldeles för mycket val. Jag brukar säga att jag är Papphammar ibland, du vet där han ska in och köpa tidningen. Aftonbladet eller Expressen, Aftonbladet eller Expressen. Då är det skönt om någon anna kan ta över och bestämma

Boel sa...

Jag känner igen mig så väl både från den tid när jag faktiskt inte kunde välja pga stress framförallt inte om jag var på restaurang och i att jag inte vill välja. Speciellt inte om valet inte är något egentligt val utan jag bara ska uppfylla någons politiska vilja.

Boel

Carina sa...

Jag tycker hela vårt samhälle numera är mest bara val hela tiden. Känner att jag omöjligt kan sätta mig in i allt och speciellt inte sådant jag inte har något genuint intresse av. Så jag går ständigt omkring med en känsla av att vara en förlorare.

Jag har levt så länge ensam i mitt liv och bestämt allt själv så jag har inget behov av att bestämma allt längre. Men jag tror att om Mannen bestämmer något jag inte håller med om så kommer jag att reagera. Tror du skulle göra det samma. Så långe det är bra så är det bra.

Jeannette Mariae sa...

Jeg tror, at det er mere almindeligt, at vi vælger at lade andre vælge, i perioder, end vi tror. Tænker, at hvis valget ikke umiddelbart betyder noget for os, hvorfor så bruge den gode energi.

Knus fra engen ;-)